Relaxace na pláži, prohlídka galerie nebo brazilské tanečnice! Otrokovičtí senioři si užívají cestování díky virtuálním brýlím

Foto: Město Otrokovice
OTROKOVICE – Když nejde Mohamed k hoře, musí jít hora k Mohamedovi. Podobně to mají také klienti SENIORU Otrokovice, kteří už nemohou sami vyrazit do světa, a tak přichází svět až za nimi do pokoje. Cestovat a poznávat krásy nepoznaných míst mohou díky novým virtuálním brýlím!

Bohaté vjemy z venkovního světa jsou naprosto zásadní pro udržení dobrého psychického i fyzického stavu a podpoření pozitivní motivace a kognitivních funkcí seniorů. Virtuální brýle přináší zážitky tvořené přesně na míru jejich potřebám a přáním. Procházky lesem, relaxace na pláži, česká i evropská města s českým průvodcem, ale také třeba koncert violoncella v barokní zahradě, prohlídka galerie, brazilské tanečnice či vystoupení cimbálové muziky.

Brýle máme v SENIORu zapůjčeny na šest měsíců díky dárcům v projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Ježíškova vnoučata,“ říká aktivizační pracovnice Viktorie Nejeschlebová, která v domově SENIOR Otrokovice pomáhá jednotlivým klientům s pohybem, cvičením, kognitivní činností a učí klienty zvládat běžné denní činnosti.

Kaleido jsou brýle s virtuální realitou, navrženy tak, aby je zvládl použít jakýkoliv senior. Stačí si je nasadit a vydat se do evropských měst i českých krajů nebo do divoké přírody,“ konstatuje zakladatel Flying Kale Marek Háša.

Často jsou senioři odtržení od okolního světa, většinou kvůli jejich zdravotnímu stavu. Mohou se tak cítit osaměle. Ukázalo se, že brýle s virtuální realitou umí vyvolat v lidech vzpomínky, zlepšit jejich psychické zdraví, pohodu a rozmluvit je,“ vysvětluje Viktorie Nejeschlebová.

Senioři, kteří jsou upoutáni na lůžko, trpí demencí nebo se nedostanou dál než za hranice domova důchodců, se mohou podívat do různých koutů světa, aniž by doopravdy museli někam jít.

Snažíme se klientům zajistit co nejlepší péči, příjemné zázemí a podporu. Nabízíme jim širokou škálu aktivizačních činností, které jsou poskytovány individuálně nebo skupinově a vždy vychází z potřeb, zájmů a možností našich klientů. Vždy při respektování jedinečnosti a individuality každého klienta,“ popisuje druhá z aktivizačních pracovnic SENIORu Otrokovice Monika Cholastová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x