Řidič slečny Daisy rozjede ve Zlíně novou divadelní sezónu

Do zlínského divadla přijede Řidič slečny Daisy. Foto: zlin.cz
ZLÍN – Za původní divadelní hru Řidič slečny Daisy získal její autor Alfred Uhry Pulitzerovu cenu a několika Oscary je ověnčena i filmová verze z roku 1989. Teď se do úspěšné komedie pustí herci Městského divadla Zlín v režii Petra Akimova s Milenou Marcilisovou v hlavní roli.

Řidič slečny Daisy je silný a dojemný příběh o tom, jak k sobě hledají cestu starší, velmi umíněná dáma a řidič, kterého do jejích služeb povolal její syn. Ona bohatá, on chudý. Každý z jiného světa, tedy alespoň na první pohled. Když si ale odmyslíme všechny nálepky a sociální kategorie, co zůstane?

Slečna Daisy je krásně stárnoucí dáma, která už má určité vrtochy. Její smysl pro humor je mi blízký,“ prozradila Milena Marcilisová, která dostala hlavní roli jako dárek za věrnost zlínskému divadlu – na jevišti ji diváci vídají už neuvěřitelných 40 let! Zkoušení začalo v září roku 2020, tedy v době pandemie a omezení. „Nicméně byla to krásná výzva, skvělý tým v čele s mladým režisérem Petrem Akimovem. Přes počáteční vzájemný ostych naše práce začínala mít konkrétní kontury a dařilo se propojovat postavy s jednotlivými situacemi. Hra totiž nemá jednotnou časovou linku, ale různé dějové posuny a zkratky. V tom je kouzelná a zároveň těžká,“ říká oblíbená herečka, po jejímž boku diváci na jevišti uvidí Rostislava Marka a Josefa Kollera.

Režisér zlínské inscenace Petr Akimov o hře říká: „Hlavně je to hra o lidech – o osamělosti a skutečném přátelství bez ohledu na čas, prostor a sociální postavení. Sledujeme příběh dvou lidí z různých světů, kteří se navzájem stávají těmi nejbližšími.“

Hru objevilo už před 32 lety pro česká jeviště právě zlínské divadlo. Inscenace Jezdil jsem u paní Daisy měla v Divadélku v klubu, tedy dnešní Dílně, československou premiéru 21. října 1989. V režii Miroslava Plešáka v ní excelovali manželé Vladuna Polanská a Hynek Kubasta.

Premiéra hry je v divadelním klubu Dílna na programu už dnes v 19 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x