Řidiči, zpytujte svědomí! V Luhačovicích budou na respektování dopravních značek dohlížet kamery

foto: město Luhačovice
LUHAČOVICE – V Masarykově ulici na křižovatce s ulicí U Šťávnice nechalo město Luhačovice nově nainstalovat dopravně bezpečnostní kamery. Fungovat budou od začátku března a jejich bystrému oku neuniknou řidiči, kteří do teď porušovali nedovolené odbočování do protisměru a ohrožovali chodce.

„Nerespektování dopravního značení nás trápí již dlouhodobě. V důsledku nedisciplinovanosti některých řidičů docházelo na této křižovatce k dopravním kolapsům. Šoféři, mířící od Uherského Brodu čekali, až přejedou auta od kruhového objezdu směrem od Dolní Lhoty a následně odbočili i přes zákaz. Proto jsme tady aktuálně umístili stálý automatizovaný kamerový systém, který bude hlídat nejen zákaz odbočení vlevo, ale zároveň zde budeme sledovat zákaz vjezdu do jednosměrky od Kulturního a kongresového centra Elektra,“ vysvětlil starosta Luhačovic Marian Ležák.

Nově instalované kamery se spustí začátkem března. Jejich úkolem bude kontrolovat dodržování dopravního značení, které zakazuje vozidlům odbočení vlevo z hlavní ulice Masarykova křižovatkou do ulice U Šťávnice.

„Aktuálně je ve stadiu realizace ještě další kamera, která bude monitorovat dodržování dopravního značení „Zákaz vjezdu“ v přilehlé jednosměrné ulici U Šťávnice. Bezpečnostní kamery mají za úkol působit preventivně a zároveň jejich činnost reaguje na podněty přijaté městskou policií a vedením radnice. Zejména místní občané, ale i návštěvníci si stěžovali na opakované nerespektování dopravního značení ze strany řidičů v daném místě, které se dlouhodobě jevilo jako velmi rizikové,“ říká velitel Městské policie Luhačovice Michal Zámečník.

Kamery umí automaticky sledovat, jestli řidiči dodržují nastavená pravidla v dopravě. Pomocí zaslaných metadat potom systém zaznamená a vyhodnotí informace o přestupcích bez toho, aby potřebovat spolupráci jakékoliv obsluhy. Jde tak o inovativní a účinný způsob dohledu na dopravní bezpečnost ve městě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x