Robotický operační systém poprvé v akci! Urologové KNTB na něm provedli prostatektomii

Foto: KNTB
ZLÍN – Nový robotický operační systém Da Vinci, který před několika dny slavnostně představila Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně, už je v ostrém provozu. První operaci ve Zlínském kraji prostřednictvím tohoto moderního přístroje provedli v pátek 6. října lékaři urologického oddělení, jednalo se o takzvanou prostatektomii.

Právě zdravotníci z urologického oddělení budou robotický systém při operacích využívat nejvíce.

Dnes se jednalo o prostatektomii, tedy odstranění prostaty s nádorem a lymfatických uzlin. Operace proběhla výborně, výhodou použití robota je kratší doba výkonu, menší krevní ztráty, přesnější zaměření na detail,“ konstatoval po první robotické operaci v KNTB primář urologie Martin Kučera.

Dříve pacienti po operaci častěji trpěli inkontinencí nebo poruchou erekce, protože operatéři nebyli schopni vidět detaily všech nervů a cév.

3D obraz významně snižuje množství nežádoucích účinků, navíc pacienti se po robotické operaci hojí daleko rychleji. Je to obrovský posun,“ pokračoval Martin Kučera.

Dříve museli lékaři udělat až dvaceticentimetrový řez břicha, co samo o sobě byla velká stresová zátěž pro organizmus pacienta. Operace trvala čtyři hodiny a pacient v nemocnici strávil minimálně dva týdny. Nyní operace prostaty trvá hodinu, pacient má v břiše pouze několik vpichů a pokud vše probíhá podle plánu, pacient domů odchází po pěti dnech.

Lékaři z urologického oddělení budou robotický operační systém využívat nejčastěji – tři dny v týdnu. V dalších dnech je doplní onkogynekologické a chirurgické operace.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x