Roční výročí oslaví Památník T. Bati bezplatným vstupem

Foto: MěÚ Zlin
ZLÍN - Ve středu 27. května uplyne rok od slavnostního otevření znovu obnoveného Památníku Tomáše Bati. Návštěvníci mohou v tento speciální den navštívit památník mimořádně zdarma, serveru Zlin.cz to oznámil Lukáš Fabián z tiskového oddělení magistrátu.

„Datum 27. května 2019 se nesmazatelně zapsalo do historie města Zlína. V rámci 59. ročníku Zlín Film Festivalu byl veřejnosti po více než 75 letech  slavnostně představen obnovený Památník Tomáše Bati,“ připomněla Zuzana Bílá, pracovnice marketingu a propagace Památníku T. Bati. Architektonický skvost navržený původně v r. 1933 architektem F. L. Gahurou byl postaven na počest tragicky zesnulého zakladatele Zlína. Nestojí tu pomník, ale památník jako pocta muži, který utvářel historii Zlína natolik silně, že už zůstalo „jeho“ napořád. A důstojný objekt mu město Zlín dlužilo.

Autorem projektu celkové obnovy Památníku je architekt Petr Všetečka a ateliér TRANSAT architekti. Vrcholné dílo F. L. Gahury k návštěvníkům znovu promlouvá jeho dokonalým záměrem, kdy lze budovu se skleněným pláštěm připodobnit ke katedrále, kde je dominanta kříže zastoupena vznášejícím se letadlem. Památník je opět Baťovým testamentem a současně manifestem moderní architektury i zhmotněním nadčasových kompozičních vztahů architektury klasické.

Instalace autentické makety letounu Junkers F13 se stala pomyslnou tečkou na finálním dovršení rekonstrukce. Nadace Tomáše Bati pod vedením ředitele Pavla Veleva zajistila výrobu věrné makety Baťova letounu u olomoucké firmy TechProAviation.

Památník Tomáše Bati je veřejnosti otevřen po celý rok. V hlavní turistickou sezonu (květen – září) jej můžete navštívit každý den kromě pondělí. Komentované prohlídky začínají vždy v infopointu (budova gymnázia vlevo od Památníku) v každou celou hodinu. První prohlídka startuje v 10.00, poslední v 17.00 hodin. Bez průvodce není Památník přístupný. Klasické vstupné činí 80 Kč, snížené vstupné vychází na 40 Kč, zvýhodněné rodinné je za 160 Kč.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x