Rodinka dželad se ve zlínské zoo rozrostla o dvě mláďata

Zlínská zoo slaví další chovatelský úspěch. Foto: Lukáš Králíček
ZLÍN – Zoo Zlín slaví další chovatelský úspěch. V letošním roce se opět rozrostla početná tlupa dželad. První mládě se v polovině července narodilo samici Asmeře, druhé pak 1. září samici Mii.

Celkový počet odchovaných mláďat tak dosáhl již na 10 jedinců, všechna mláďata zůstala v zahradě. Zoo Zlín je stále jedinou českou zoo, ve které návštěvníci mohou obdivovat mláďata dželad.

Obě dvě mláďata zdárně prospívají. Samice Asmera je zkušená matka. Je to její v pořadí již čtvrté mládě, velmi pěkně se o něj stará. Mládě, u kterého prozatím ještě není známo pohlaví, zatím stále většinu času tráví v bezpečí máminy náruče, je také ještě zcela závislé na mateřském mléce. Sem tam se však už osmělí a dovádí v blízkosti samice, která jej už také „vozí“ na svých zádech.

Samice Mia, která je naším prvním odchovaným mládětem, pečuje o své první mládě. Podle všech pozorování chovatelů i ona je velmi pečlivá a starostlivá. Mládě její náruč vůbec neopouští.

Domovinou dželad jsou travnaté náhorní plošiny v severní a střední části Etiopské vysočiny. Nikde jinde na světě nežijí. Počet volně žijících dželad se nyní odhaduje na 50 až 60 tisíc. Největší hrozbu pro ně představuje ztráta původních lokalit a lov pro kůži a hřívu samců. Právě dlouhá hříva je výsadní chloubou samců, může dosahovat až k zemi. U samic ji nenajdeme. Pro dželady je také typická nápadná červená lysina na prsou, která slouží ke komunikaci mezi členy tlupy.

Jsou to výluční vegetariáni, v jejichž potravě je zastoupena prakticky jen tráva. Proto i ve zlínské zoo mají k dispozici rozlehlý travnatý výběh v africké oblasti zoo.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x