Rok 2023 byl druhým nejúspěšnějším rokem v historii zlínské zoo. Jejími branami prošlo přes 770 tisíc lidí!

Foto: archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Na rok 2023 budou ve zlínské zoo vzpomínat jako na druhou nejlepší sezonu v dosavadní historii. Návštěvu areálu si v roce 75. výročí založení nenechalo ujít 770 663 návštěvníků.

Vysoká návštěvnost příznivě ovlivnila i ekonomickou prosperitu zoo. „Naše ekonomická soběstačnost podle metodiky Unie českých a slovenských zoo dosáhla v roce 2023 fantastických 91 procent, jedná se o rekordní výši nejen v historii Zoo Zlín, ale také ve všech českých a slovenských zahradách,“ vyzdvihnul úspěšnost zlínské zoo ředitel Roman Horský.

Jak dále uvedl, velké poděkování za přízeň patří všem návštěvníkům. „Nesmírně nás tento dlouhodobý zájem návštěvníků těší. Je to pro nás odměna za ty roky, kdy postupně budujeme areál odlišný od tradičního pojetí zoologické zahrady. Vážíme si každého člověka, který projde branou zahrady. A snažíme se, aby měl důvod se vracet. Opětovné překročení hranice sedmi set tisíc návštěvníků potvrzuje, že zoo rozvíjíme správným směrem,“ zdůraznil Horský.

Dařilo se i po chovatelské stránce – za uplynulých 365 dnů se zoo radovala z celkem 339 mláďat. Zoo Zlín je jedinou zoologickou zahradou na světě, která v posledních letech opakovaně odchovává dvojzoborožce indické, největší druh asijských dvojzoborožců. Po 34 letech se v zoo dočkali mláděte tapíra jihoamerického, znovu se podařilo odchovat mořské rejnoky siby ománské, dvě mláďata marabu menšího, ary hyacintové nebo gaura indického, největšího tura na světě.

Získali jsme samce slona afrického, černého samce jaguára amerického, velmi si vážím možnosti chovat raritní hyenky hřivnaté. Otevřeli jsme dvě nové expozice, asijskou Keralu a africkou Gora Ark, nejdelší voliéru v České republice. Přišli jsme s projektem Dejme lvům novou šanci a nabídli tak lidem možnost zapojit se do výstavby prvního záchranného centra pro zabavené lvy v České republice. Byl to vskutku mimořádně vydařený rok,“ doplnil Roman Horský.

V roce 2024 chce Zoo Zlín rozběhnout hned několik novinek. V plánu je výstavba záchranného centra pro lvy, kterou se začne budovat II. etapa Karibuni. Dalším projektem bude oprava původní ubikace gibonů a tapírů v asijské oblasti zoo.

Rádi bychom také projekčně připravili výstavbu expozice pro levharty obláčkové, ta vznikne poblíž vloni otevřené Keraly. Téma udržitelnosti bude pokračovat opravdu mimořádným projektem v podobě fotovoltaické elektrárny, která pokryje podstatnou část naší spotřeby elektrické energie,“ představil plány zlínské zoo Horský.

Zoo Zlín je od roku 2011 nepřetržitě druhou nejoblíbenější českou zahradou, od roku 2003 turistickou „jedničkou“ Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x