Roušky z nanomateriálu ze zlínské univerzity poslouží záchranářům

Foto: UTB
ZLÍN - Další desítky potřebných roušek věnovala Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Rektor UTB Vladimír Sedlařík je předal Záchranné službě Zlínského kraje, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Desítky roušek, které jsou ušity ze speciálního nanomateriálu a jsou tak schopny zachytit koronavir, využijí zejména záchranáři, kteří jsou v tzv. první linii. Ti už měli možnost tento speciální materiál v posledních dnech otestovat.

„Jsme z těchto roušek, respektive tohoto materiálu, naprosto nadšení. Rouška krásně přiléhá k obličeji. Chrání celou část obličeje tak, jak má. Velké překvapení bylo, že se nám u tohoto nanomateriálu vůbec nezamlžují brýle. Velmi dobře se přes ně dýchá i mluví, to je přesně to, co potřebujeme,“ konstatoval ředitel zlínské záchranné služby Josef Valenta.

Nanomateriál, který odpovídá třídě FFP3, vyvinulo zlínské Centrum polymerních systémů společně se společností SPUR. Ta už začala šít roušky pro potřeby kraje. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně využila svých šicích dílen a šije roušky v Ateliéru designu oděvu.

„Chtěli jsme vymyslet i nějaký zajímavý design, ale v tuto chvíli upřednostňujeme množství. Roušky z nanomateriálu šijeme každý den a budeme v tom pokračovat,“ doplnila Kristýna Petříčková, která Ateliér designu oděvu na UTB vede.

„Tyto speciální roušky jsme věnovali v minulých dnech také stomatologům, kteří jsou vystaveni velkému nebezpečí nákazy koronavirem,“ dodal rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Sedlařík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x