Rožnovský cyklista Svaťa Božák míří do USA na nejtěžší závod planety

Foto: svatabozak.com
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Jako nejtěžší závod planety bývá po právu označován Race across America (RAAM), který měří bezmála 5 000 kilometrů a vede ze západu na východ USA. Potřetí ve svém životě se ho bude snažit zdolat také ultramaratonský cyklista Svaťa Božák z Rožnova pod Radhoštěm.

Race across America jel Svaťa Božák již dvakrát – v letech 2012 a 2017. Poprvé jej dokončil v čase 10 dnů, 15 hodin a 41 minut a stal se tak prvním Čechem v historii, který tento podnik dokončil. Poté se do USA vrátil v roce 2017, kdy se mu opět podařilo zvládnout všechny nástrahy a dokončil RAAM v čase 10 dní, 23 hodin a 22 minut. Nyní se rožnovský cyklista chystá do Ameriky potřetí.

I když vím, jak těžké to bude, tak se velmi těším. Už jsem vlastně přihlášený dva roky, ale ročníky 2020 a 2021 se shodně kvůli covidu rušily, takže startuji až teď v roce 2022,“ říká Svaťa Božák, který během závodu oslaví své 45. narozeniny.

Race across America je právem považován za nejtěžší závod planety. Při přejezdu ze západu na východ Spojených států amerických čeká na účastníky na bezmála 5 000 kilometrech doslova peklo. Celkové převýšení je přes 50 tisíc metrů, trasa vede pouští přes nedohledné pláně, sluncem zalité stepi, ale také do pořádných hor. Nejvyšším bodem závodu je Wolf Creek s 3 300 metry nad mořem.

Tohle všechno už si Svatopluk Božák „užil“ už dvakrát a věří, že tentokrát bude ještě lépe připraven. A nejenom on, ale také jeho tým, ve kterém jsou mimo jiné všichni tři členové jeho rodiny – manželka Lenka a děti Karolína a Ondra.

Můj doprovodný tým pojede se dvěma auty. Věřím, že budeme dobře připraveni a že všechno půjde podle plánu. Máme všechno naplánované ještě pokročileji, než v minulých účastech. Věříme, že i perfektním fungováním doprovodu a celého teamu ušetříme i dost času,“ plánuje si Svaťa Božák, jenž odletěl do USA kvůli aklimatizaci již v úterý 31. května.

Závod startuje 14. června v Oceanside v Kalifornii, cíl pak bude po cca 4 900 kilometrech na východním pobřeží USA v Annapolis ve státě Maryland.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x