Rozpočet Zlínského kraje na rok 2023 bude proinvestiční. Nejvíce peněz půjde do zdravotnictví

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ – Krajští zastupitelé schválili v pondělí 12. prosince rozpočet na rok 2023. Na investice vyčlení částku 1,75 miliardy korun, schodek ve výši 896 milionů hodlají pokrýt z prostředků uspořených v letošním roce. Kraj dále mění strategii dlouhodobého plánování a financování svých priorit.

Celkové příjmy rozpočtu plánuje hejtmanství v roce 2023 ve výši 18,390 miliard korun a celkové výdaje 19,286 miliard korun. Schodek rozpočtu, který činí 896 milionů korun, chce pokrýt přesunem uspořených financí z letošního roku, aby nebylo nutné čerpat další úvěry.

Jsem velmi rád, že se nám rozpočet podařilo sestavit jako proinvestiční. Díky zastropovaným energiím až do konce roku 2024 se nám zatím nezvýší výdaje na provoz a peníze tedy můžeme investovat,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Pro příští rok má Zlínský kraj na investice alokované prostředky ve výši 1,75 miliardy korun, včetně peněz z národních a EU fondů. Například v roce 2019 tato částka činila 653 milionů korun.

Investujeme maximum toho, co nám umožňují příjmy kraje, budoucnost, jak se lidově říká, neprojídáme a navíc se nám daří snižovat zadlužení kraje,“ pokračoval Holiš.

Sestavení rozpočtu pro příští rok probíhalo ve složitém období. Přestože se kraji podařilo zafixovat ceny energií až do konce roku 2024, kvůli nárůstu zákonných položek, jako jsou například tarifní mzdy, bude čelit tlaku na růst provozních nákladů.

Na straně příjmů je klíčový výběr ze sdílených daní, který plánujeme ve výši 4,9 miliardy korun, což je oproti plánu roku 2022 navýšení o cca 17 procent,“ sdělil náměstek hejtmana David Vychytil, který je zodpovědný za krajské finance, majetek a rozvoj podnikání.

V roce 2023 chce Zlínský kraj investovat zejména do oblasti zdravotnictví (315 milionů korun), sociální oblasti (329 milionů), školství, mládeže a sportu (98 milionů) nebo kultury a památkové péče (43 milionů).

Mezi nejvýznamnější investiční akce bude patřit například rekonstrukce interny v Uherskohradišťské nemocnici, vybudování hemodialýzy a magnetické rezonance ve Vsetínské nemocnici, rekonstrukce školního statku na Střední škole zemědělské a přírodovědné Rožnov pod Radhoštěm, vybudování nových učeben na Střední zdravotnické škole Kroměříž, výstavba nového Domova pro seniory Liptál nebo stavební úpravy 14I15 BAŤOVA INSTITUTU ve Zlíně,“ upřesnila tisková mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.

Vedle rozpočtu pro rok 2023 zastupitelé schválili také podrobný střednědobý rozpočtový výhled na období 2024 – 2028. Tento dokument prošel oproti minulým rokům výraznou změnou, která mimo jiné souvisí s novou rozpočtovou strategií Zlínského kraje.

Jednotlivé gesce jako doprava, sociální služby či školství nově získávají alokované prostředky na delší časové období, se kterými mohou hospodařit a počítat v rámci rozvoje svých priorit. Na druhou stranu tyto alokované prostředky by se již neměly výrazně navyšovat,“ sdělila Ličková.

To nám umožňuje sestavit dlouhodobý výhled financování s danými prioritami, za podmínek udržitelného a zodpovědného hospodaření,“ doplnil náměstek David Vychytil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x