S náročným energetickým provozem Uherskohradišťské nemocnice má pomoci další fotovoltaická elektrárna

Foto: Uherskohradišťská nemocnice
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Uherskohradišťská nemocnice se snaží pokračovat v trendu zvyšování energetické soběstačnosti. Tomu má pomoci také nová fotovoltaická elektrárna na střeše hematologicko transfuzního oddělení, která byla uvedena do provozu v prvním listopadovém týdnu.

S náročným energetickým provozem v Uherskohradišťské nemocnici doposud pomáhaly tři fotovoltaické elektrárny. Dvě fungují na střeše centrálních objektů, třetí byla instalována na zrekonstruovanou budovu plicního pavilonu.

Objekt hematologicko transfuzního oddělení byl osazen celkem 56 panely o jednotkovém výkonu 450 Wp. Do budoucna plánujeme fotovoltaiku instalovat na přístřešek pro sanitky, budovu garáží a také na střechu budovy „staré“ interny ihned poté, co bude dokončena její plánovaná rekonstrukce,“ sdělil vedoucí stavebních investic Pavel Lečbych.

Nemocnice je jako zdravotnické zařízení na spotřebu elektrické energie velmi náročná. Instalace fotovoltaických elektráren je tak jedním z řešení, které pomáhá vysokou spotřebu snižovat.

Vyrobená energie bude v celém rozsahu spotřebována v areálu nemocnice. Předpokládáme, že díky nově instalovaným panelům se nám ročně podaří vyrobit 24 MWh, celková roční výroba instalovaných elektráren v areálu UHN pak bude činit cca 250 MWh, což odpovídá přibližně 4,6 % celkové spotřeby elektřiny,“ dodal provozně správní náměstek Igor Balák.

Náklady na pořízení nové fotovoltaické elektrárny dosáhly částky převyšující milion korun a byly uhrazeny z vlastních prostředků Uherskohradišťské nemocnice. Další instalace solárních panelů nemocnice plánuje i v příštím roce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x