Šafránový čas je tady. Květy hlásí jaro, nemusí ale dlouho vydržet

Foto: zlin.cz
LAČNOV - Roste na jižním Valašsku v Lačnově a pak už jen na několika málo místech v republice, mimo jiné také v nedalekém Pozděchově. Šafrán bělokvětý sice nemá s vyhlášeným vzácným kořením příliš společného, ale vzácný je tedy také a dost.

O tom, jak se původně alpská bylina dostala až sem, se vedou spory, radí se učenci, ale úspěšní jsou asi tak, jako při určení místa narození Jana Amose Komenského, od jehož narození právě uplynulo 430 let.

„Od narození letošních květů ovšem jenom pár dnů, o víkendu jsme tu měli moře obdivovatelů. Loni se k šafránům touto dobou prakticky nesmělo, tak si to lidé vynahrazují. Květů je letos více než před rokem, ale kdybychom to měli zprůměrovat za posledních třeba dvacet let, tak to letos rozhodně žádná mohutná úroda není,“ přehlíží mírně prořídlé koberce fialovo-bílých kvítků starosta Lačnova Oldřich Pechal.

Šafrány vyrazily na čtyřech místních lokalitách, tradičně nejvíce obdivovatelů mají přímo u školy.

„Každopádně jsou zdrojem obdivu generací našich dětí i lidí z blízkého, ale i vzdáleného okolí, když šafrán kvete, objevují se tu lidé z celé republiky,“ říká pan starosta.

Pokud se někomu zdá, že jsou čerstvé porosty poněkud slabší, nabízí Oldřich Pechal vysvětlení.

„To se rozhodně obdivovatelům nezdá, tak to skutečně je, letos je dlouhodobě sucho a jeden ze symbolů naší obce nemá prostě dostatek vláhy. Přesto nás květy ani letos nezklamaly. Ale pozor, čeká se výrazné ochlazení, a to nebude nic příjemného pro tak citlivé rostliny, jakými jsou šafrány bělokvěté. Prostě i našeho šafránu je letos… inu jako šafránu,“ loučí se první muž vesnice, která má to, co málokdo.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x