Sedmidenní svátek filmu startuje už ve čtvrtek. Co si nenechat ujít hned první den?

Foto: ZFF
ZLÍN – V pořadí 62. ročník největšího a nejstaršího festivalu filmů pro děti a mládež na světě rozevře oponu už tento čtvrtek. Zlín Film Festival odstartuje premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do Tvojzemí, při večerním zahájení pak diváci zhlédnou německý film Stezka odvahy, po kterém u Kongresového centra vypukne tradiční zahajovací ohňostroj.

Letošní Zlín Film Festival uvede celkem 276 snímků ze 49 zemí světa. Diváci tak budou mít opět jedinečnou příležitost nahlédnout do světa dětí a dospívajících prostřednictvím filmů z tradičních i méně obvyklých filmařských destinací, jako jsou Bangladéš, Chile, Tunisko, Vietnam, Indie a mnoho dalších.

Dopoledním zahajovacím snímkem festivalu bude celovečerní animovaný film Cesta do Tvojzemí, který vznikl v česko-slovensko-belgické koprodukci. Ve Zlíně se představí divákům ve světové premiéře a distribuční předpremiéře ve čtvrtek 26. května v 10 hodin. Výrazné hlasy hlavním postavám propůjčili Jan Cina, Jan Vondráček, Klára Issová, Martin Myšička a Václav Neužil. Právě s Václavem Neužilem se fanoušci budou moci setkat i v ulicích festivalového Zlína v prvních dnech festivalu.

V rámci večerního zahájení se diváci mohou těšit od 19 hodin na německý snímek Stezka odvahy. Ten zachycuje napínavý příběh malého chlapce putujícího přes hory z Francie do Španělska, aby se dostal před válkou do Ameriky. „Aniž by to tvůrci původně zamýšleli, je téma migrace před válkou s ohledem na stávající geopolitickou situaci v dnešní době velmi aktuální,“ uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Tématem festivalu je letos festival samotný. „Chceme silně apelovat na osobní vzájemnou komunikaci s důrazem hlavně na mladší populaci a vyzvat lidi, aby zhasnuli monitory, omezili e-komunikaci na sítích a šli do kina, na koncert nebo zažít jinou aktivitu,“ vysvětlila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Filmový i doprovodný program nabídne celou řadu možností, jak společně strávit volný čas. Návštěvníci se v tradičních lokacích budou moci zase setkat s filmem, divadlem, výstavami, koncerty, workshopy a s tvořivými dílnami.

Ve čtvrtek se také otevře nová speciální zóna pro „náctileté“ na zlínském zámku. Mladí lidé se zde mohou těšit na filmy určené právě pro ně, na youtubery, virtuální realitu, besedy, večerní party na nádvoří zámku, arénu pro e-sporty a relaxační zónu před zámkem a na spoustu dalších aktivit.

Chceme teenagerům nabídnout možnost aktivně strávit volný čas a být přitom v chillu, jak říkají. Připravena je i speciální kolekce TOP TEEN TEN aneb 10 filmů, které bys neměl minout, dokud je ti …náct,“ vysvětluje Jarmila Záhorová.

Každoročně je na první festivalový večer naplánovaný i velkolepý ohňostroj u Kongresového centra. Na působivou barevnou show s podmanivou hudbou, která zahájí sedmidenní svátek filmu ve Zlíně, se mohou návštěvníci festivalu těšit ve 22 hodin.

62. Zlín Film Festival se uskuteční ve Zlíně od 26. května do 1. června 2022.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x