SENÁTNÍ VOLBY 2020: Stodůlka se chce v Senátu zaměřit krom zdravotnictví i na vzdělávání a dopravu

prim. MUDr. PAVEL STODŮLKA, Ph.D., FEBOS-CR
ZLÍN – Kandidát do Senátu v obvodu číslo 78 Zlín a oční chirurg Pavel Stodůlka by se chtěl v horní parlamentní komoře zaměřit kromě zdravotnictví také na podporu podnikání, vzdělávání a dopravu. V obvodu se uchází o post senátora sedm kandidátů, řekla serveru Zlin.cz Petra Ďurčíková.

Volby se uskuteční spolu s volbami do krajských zastupitelstev 2. a 3. října, senátorský post obhajuje daňový poradce Tomáš Goláň. Stodůlka kandidující za Nezávislé se věnuje oční chirurgii přes 30 let. Je zakladatelem a majitelem oční kliniky Gemini. „Vzhledem k mé profesi a dosavadní práci bych se chtěl věnovat především zdravotnictví. Jako očního lékaře a chirurga mě mrzí, jak nehospodárně se mnohdy ve zdravotnictví nakládá s veřejnými penězi a jak silná farmaceutická lobby ovlivňuje dostupnost léků i zdravotní péče,“ uvedl Stodůlka.

Podle něj trápí především lékaře zbytečná byrokratická zátěž. „Je třeba ji eliminovat, aby lékaři více léčili a méně papírovali. Jako lékař bych si přál, aby každý pacient měl přístup k léčbě, kterou potřebuje. Není možné, aby lékaři museli používat drahé léky, když existují levnější a stejně bezpečné i účinné,“ řekl Stodůlka.

Nadměrnou byrokracii by rád omezil nejen ve zdravotnictví. „V nemalé míře omezuje především drobné a střední firmy, které mají o to méně času a energie na vlastní rozvoj. Chci pomoci tomu, aby stát firmám a podnikatelům pokud možno nepřekážel složitými a často se měnícími pravidly, ale naopak vytvořil jednoduché fér zákony srozumitelné běžným lidem. Firmy se pak budou moci lépe rozvíjet a s tím je spojen i vznik nových pracovních míst,“ uvedl Stodůlka.

Vedle zdravotnictví by se chtěl nestranný kandidát soustředit na zaměstnanost, dopravu a vzdělávání. „Ve své praxi na klinice se neustále setkávám s mnoha lidmi a naslouchám jejich každodenním problémům, nejen těm zdravotním. Proto bych se rád věnoval podpoře podnikání a s tím souvisejícímu vzniku nových pracovních míst. Podpořit je třeba i zlepšení dopravní infrastruktury. Jako většinu obyvatel Zlínského kraje mě trápí, v jak špatném stavu jsou některé silnice, železniční doprava nebo jak moc zaostáváme za vyspělými státy co se týče podpory cyklistiky ve městech či rozvoje elektromobility,“ vyjmenoval Stodůlka.

Působí také jako vyučující na Univerzitě Karlově. „Ze své praxe učitele vidím, jak důležité je kvalitní a dostupné vzdělání, které nementoruje a nebazíruje na memorování nekonečného množství informací, ale rozvíjí přemýšlení a motivuje studenty. Na vzdělání je závislý jak rozvoj regionů, tak budoucnost celé země. Proto rád podpořím vzdělávání, ať už učňovské, středoškolské a vysokoškolské i vzdělávání pro všechny generace. A je třeba pamatovat i na výuku zručných řemeslníků. Nemůže přece celý národ sedět za klávesnicemi počítačů,“ zdůraznil Stodůlka.

Jeho cílem je setrvalá, pečlivá a poctivá práce pro občany. „Práce senátora většinou není o radikálních změnách ze dne na den. Stěžejní práci vidím v navrhování zákonů a jejich připomínkování. Sám trvám na tom, aby písemnosti v naší firmě byly co nejvýstižnější, stručné a srozumitelné. Tak by měly být psány i zákony a úřední materiály. Je nezbytná mravenčí práce ve výborech Senátu. Senátor by měl být schopen zajistit si kvalitní informace z různých oborů lidské činnosti, sestavit si kolem sebe tým spolupracovníků, naslouchat odborníkům i běžným lidem, kterých se zákony nejvíce týkají,“ řekl Stodůlka. Podle něj musí senátor naslouchat lidem v kraji a být jim ku pomoci.

Stodůlka má 55 let. V roce 2003 založil oční kliniku Gemini, která má 11 poboček v České republice a Rakousku. Operoval například Tomáše Baťu juniora, exprezidenta Václava Klause nebo Lucii Bílou. Získal několik ocenění jako například Cenu města Zlína, by Osobností Zlínského kraje, ale také má Stříbrnou medaili Senátu ČR a další vyznamenání.

Kromě Stodůlky kandiduje do Senátu Petr Michálek, Michaela Blahová, Radek Henner, Jan Doleček, Jan Šťovíček a mandát obhajuje Goláň.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x