Senátor Tomáš Goláň přivítal ve Zlínském kraji tchajwanskou delegaci

Foto: Tomáš Goláň
ZLÍN – Ve dnech 20. a 21. května navštívila Zlínský kraj na osobní pozvání senátora Tomáše Goláně významná tchajwanská delegace v čele s panem KE, vedoucím Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře (jedná se o nejvyššího představitele Tchaj-wanu v ČR). Návštěva byla příležitostí k posílení vzájemných vztahů a k prohloubení spolupráce Tchaj-wanu a Zlínského kraje v různých oblastech, zejména pak v oblasti školství a výzkumu, investic a cestovního ruchu.

Delegaci přivítal osobně senátor Tomáš Goláň spolu s vedením Univerzity Tomáše Bati v čele s rektorem Milanem Adámkem, zástupcem ředitele Fakulty aplikované informatiky (FAI) Jiřím Vojtěškem, odborným asistentem na FAI Tomášem Dulíkem a ředitelem ústavu Fakulty managementu a ekonomiky Petrem Novákem. Obsahem debaty byl možný rozvoj technologických oborů univerzity směrem k výzkumu polovodičů. Taktéž se debatovalo možné studium na Tchaj-wanu, poskytování dlouhodobých stipendií, ale především podpora krátkodobých pobytů a stáží nejen studentů, ale i vyučujících.

Po přivítání a společném obědě byla na programu návštěva industriální zóny v Holešově, jako místa pro potenciální investory. Zde taiwanská delegace především uvítala existenci inženýrských sítí, vynikající připravenost elektrických připojení, nízkou cenu pozemků, či nabízenou součinnost ze strany zóny při vyřizování příslušných povolení, a v neposlední řadě i dostatečné množství vodního rezervoáru, kdy využití vody pro výrobu polovodičů je zcela klíčové. Stejně tak je důležité napojení na dálnici D49, jež by měla být v dohledné budoucnosti dokončena.

Následně se delegace přesunula do Luhačovic, kde ji čekala komentovaná prohlídka lázeňského centra v podání generálního ředitele Lázně Luhačovice, pana Jiřího Dědka. Obě strany našly společnou řeč, co se týče možností, které Lázně Luhačovice nabízejí. Tyto totiž skýtají velký potenciál pro turisty z Tchaj-wanu, ať už jako cílová destinace nebo startovací destinace s možností výletů do celého kraje, neboť celá delegace byla fascinována zlínskou architekturou, Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, přírodou Pusteven a i dalšími místy Zlínského kraje, která jim byla prezentována jen formou obrazové dokumentace (Kroměříž, Baťův kanál, Uherské Hradiště a další).

První den návštěvy byl zakončen společnou večeří v prvorepublikových prostorách hotelu Alexandria, u které se opětovně probíraly další možnosti využití potenciálu Lázní Luhačovice pro turisty z Tchaj-wanu.

V úterý dopoledne delegace spolu s panem Dulíkem z UTB navštívila továrnu na výrobu čipů ONSEMI v Rožnově pod Radhoštěm. Výstupem jsou možnosti spolupráce na přípravě nových studijních oborů v oblasti čipů pro Univerzitu Tomáše Bati a také ze strany ONSEMI přišla prosba o pomoc od tchaj-wanské strany s propagací a zvýšením společenské prestiže oblasti polovodičů, přičemž nutno podotknout, že Tchaj-wan je v oblasti čipů světovým lídrem. Návštěva areálu se tak stala motorem pro další jednání o spolupráci.

Závěrečným bodem dvoudenního programu byla prohlídka Valašského muzea v přírodě, která nabídla vhled do místní kultury a historie. Zakončena byla obědem na chatě Libušín, jež návštěvu nadchla jak architekturou, tak i zdejší gastronomií.

Návštěva tchajwanské delegace povede k posílení investic, rozšíření možností vzdělání v kraji, rozvoji turistického ruchu a k popularizaci výroby a výzkumu v oblasti polovodičů. A to je pro Zlínský kraj, který čelí vylidňování a nedostatku vysoce kvalifikovaných míst, skvělá zpráva. Delegace navštívila Zlínský kraj poprvé v roce 2022 a nesmírně si to tu oblíbila. Od té doby jsme v úzkém kontaktu a pracujeme na rozvoji spolupráce v řadě již zmíněných oblastí,“ poznamenal senátor Tomáš Goláň, který návštěvu tchajwanské delegace ve Zlínském kraji po celou dobu osobně doprovázel.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x