Senioři v Lukově využívají handbike trenažér s virtuální realitou

foto: Zlínský kraj, Jiří Balát
LUKOV – Klientům Domova pro seniory v Lukově nově slouží handbike trenažér s virtuální realitou. Má dopomoci ke zlepšení zdravotní kondice seniorů.

Nový handbike trenažér za téměř 100 tisíc korun pořídil s podporou Zlínského kraje a dalších partnerů Domov pro seniory v Lukově. Přístroj s virtuální realitou pomáhá seniorům ke zlepšení jejich fyzické kondice.

„Už vloni jsme se zapojili do projektu Moneta Czech Tour, který organizuje Cesta za snem. Díky dobrým zkušenostem v této iniciativě pokračujeme. Chceme takto přispět ke zvýšení aktivity seniorů a ke zlepšení jejich zdravotní kondice,“ sdělila statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová zodpovědná za sociální oblast.

Trenažér si ihned po instalaci v lukovském zařízení vyzkoušelo několik seniorů.

„Je to zabíračka, protože nejsme zvyklí. Ale líbí se mi to a budu chodit pravidelně,“ sdělila své dojmy paní Ludmila Vávrová. Také prozradila, že na kole dřív jezdila hodně a často. Kvůli pohybovým omezením už ale něco podobného ve svém věku považovala za nesmyslné.

„Dnes jsem jela kdesi kolem Prahy, ale radši bych šlapala kolem Dřevnice,“ popsala paní Ludmila trochu zadýchaná, ale s úsměvem na tváři, své zážitky z virtuální reality.

Handbike trenažér v Lukově je navíc přizpůsoben tak, aby na něj mohli najet i lidé na invalidním vozíku a vyrazit na virtuální projížďku.

Smyslem Cesty za snem je bořit bariéry mezi lidmi zcela zdravými a lidmi s handicapem a umožnit všem radost z pohybu. Zmíněný projekt Moneta Czech Tour je potom určený speciálně pro seniory.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x