Senioři z Burešova brázdí silnice celého světa

Senioři mají k dispozici nový handbike trenažer. Foto: Jiří Balát
ZLÍN - Klienti Domova pro seniory Burešov se mohou projíždět ulicemi v nejrůznějších koutech světa. A to díky novému handbike trenažeru, který jim pomůže zlepšovat nejen fyzickou, ale i duševní kondici.

Klienti Domova pro seniory ve Zlíně – Burešově mají možnost zlepšovat svou fyzickou kondici díky speciálnímu simulátoru, který byl do zařízení umístěn na začátku listopadu.

Momentálně jsme společně s Magistrátem Zlína na zkoušku pořídili tento simulátor jízdy na kole, abychom zjistili, jak se v praxi osvědčuje. Pokud budou zkušenosti dobré, chtěli bychom vybavit i další zařízení,“ uvedla náměstkyně hejtmana zodpovědná za sociální záležitosti Hana Ančincová.

Simulátor v hodnotě přibližně 100 tisíc korun je jedním z asi 90 trenažerů, jimiž jsou v rámci projektu Cesta za snem v České republice vybaveny spinální jednotky, rehabilitační ústavy i fitness centra pro lidi s tělesným handicapem. Trenažer je přizpůsoben pro osoby na vozíčku nebo s významně ztíženou mobilitou, proto je vhodný právě pro seniory.

Pro naše klienty je to určitě nová výzva. Věřím, že jich najdeme co nejvíc, kteří trenažer využijí a posílí své zdraví,“ řekl s úsměvem ředitel Domova pro seniory Burešov Vlastimil Zaydlar.

Handbike trenažer disponuje počítačem s virtuální realitou, takže klienti si mohou vybrat různé trasy a podívat se buď na místa, která už třeba v minulosti navštívili, nebo kde naopak nikdy nebyli. Virtuální cestu po světě však nemají zadarmo – simulátor má odporovou jednotku, jež je propojena s aplikací, která přidává nebo ubírá zátěž podle profilu trasy.

„Aplikace má přes 90 tisíc kilometrů tras z celého světa, takže si člověk může vybrat kopce nebo roviny z jakékoli lokality,“ upřesnil vedoucí technického úseku projektu Cesta za snem Pavel Šprynar.

Simulátor si vyzkoušela například dvaadevadesátiletá Václavka Silnicová, která během jízdy zavzpomínala na výlety, které dříve absolvovala, včetně své cesty do Austrálie.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x