Ševci se znovu připojují k Movemberu, vyšetření absolvuje fotbalová jedenáctka 

Fotbalisté Zlína Stanislav Dostál (vlevo), Antonín Fantiš (uprostřed) a Vukadin Vukadinović propagují celosvětovou akci Movember. Foto: FC Zlín
ZLÍN - Nemyslí pouze na zápasy, na své výkony, ale chtějí být prospěšní i mimo hřiště. Fotbalisté ligového Zlína se znovu připojují k celosvětové charitativní akci Movember, která upozorňuje na prevenci rakoviny prostaty a varlat. Celá jedenáctka ševců ve středu nastoupí v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně do urologické ambulance, kde absolvuje vyšetření.

Znamením Movemberu jsou kníry zdobící mužské tváře. V České republice se do kampaně pravidelně zapojuje několik tisíc lidí včetně známých osobností a sportovců, již několik let je součástí akce také fotbalový Zlín.

Jen nosit knír ale nestačí, důležité jsou právě preventivní prohlídky, a proto jsme se znova rozhodli, že ji s kluky absolvujeme taky. Budeme rádi, když se k nám připojí i fanoušci a podaří se nám rozšířit povědomí o tomto problému. Vyšetřit se může každý zdarma a bez lékařského doporučení,“ říká Antonín Fantiš, který o prohlídku v KNTB přímo požádal.

Smutnou zkušenost s touto nemocí mají i někteří lidé z klubu. O to více se snaží této problematice věnovat. „Rakovinu prostaty měl můj táta a bohužel na ni zemřel. Myslím si, že po čtyřicítce jsou preventivní vyšetření velmi důležitá a dokážou mnohdy zachránit životy,“ prohlásil někdejší vynikající hokejista a současný masér ševců Patrik Hučko.

Fotbalisté Zlína absolvují vyšetření prostaty v urologické ambulanci Baťovky ve středu 8. listopadu.

Právě v listopadové středy mohou v čase od 14 do 18 hodin přijít bez objednání zájemci o preventivní vyšetření prostaty.

Příchozím bude odebrána krev na vyšetření PSA (prostatický specifický antigen). V případě podezřelých nálezů pak budou zdravotníci pacienty telefonicky kontaktovat ohledně dalšího postupu.

Zlínský fotbalový klub se rozhodl podpořit Movember i dalšími aktivitami a soutěžemi, například v rámci ligového utkání s FK Jablonec, které se na Letné odehraje v sobotu 11. listopadu v patnáct hodin.

Část ze vstupného poputuje na podporu onkologické oddělení v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně,“ informuje mluvčí FC Zlín Zuzana Molková. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x