Sezóna na horách začíná. Jediná jistota? Nejistota

Foto: Zlin.cz
JAVORNÍKY - Zima se hlásí o slovo. Na hřebeni Javorníků na Kohútce to ještě na lyžování není, přímo na cestě mezi Českem a Slovenskem v sousedství hraničních kamenů slyšíte výskání dětí na lopatách a bobech. V obou jazycích. Stromy mezi chatami už nabraly dávku "cukru", čeká se na pořádnou sněhovou nadílku.

Jenže třeba o třetím adventním víkendu tu panuje očekávání zdaleka nejen příjemné. Na horském hotelu Kohútka působí Josef Kocurek s manželkou desítky let. Bez nich by to tu pro návštěvníky jaksi nebylo ono. Jenže ani takoví znalci nemají o sezóně jasno.

„Mluví se o tom, že vláda v pondělí sice před svátky povolí lyžování, ale neumožní ubytování. A to bude problém. Nevíme, jestli budeme vracet zálohy, nebo zda se s hosty domluvíme, ať si rezervaci nechají na příští Silvestr. Opravdu nevíme,“ krčí rameny zkušený horal.

Přitom je už teď znát, jak rádi na svátky i před nimi lidé do přírody vyrážejí.

„Docela chápeme, že je situace vážná, platí to u nás i u vás. Pravda je, že neustálá omezení jen zvyšují napětí mezi lidmi, jakkoliv mohu chápat snahu kompetentních míst o redukci šíření viru,“ říká na hraniční cestě mezi Českem a Slovenskem mladý otec rodiny ze Slovenska.

Stejné problémy jako na Kohútce budou řešit také v dalších ski resortech.

Jistě i u sousedů ve Velkých Karlovicích, kde se po rozvolnění okamžitě narostl počet zájemců o ubytování nejen ve svátečních dnech. A teď?

„Samozřejmě vládne nejistota, lidé se zatím pořád těší, my vyjdeme z aktuálních nařízení vlády a věci budeme řešit. Příznivý vývoj ale bohužel nečekáme,“ konstatuje mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

„Opravdu jde o stav plný nejistoty. My ani naši zaměstnanci nevíme, zda bude otevřeno, nebo si snad mají vybrat dovolenou, je to nesložitější situace, jakou pamatuji,“ konstatuje Josef Kocurek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x