Situace v Uherskohradišťské nemocnici je čtvrtá nejhorší v republice

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Koronavirus ve Zlínském kraji zatím na síle příliš neubírá a situace v nemocnicích patří k těm nejhorším v celé republice. Výjimkou bohužel není ani Uherskohradišťská nemocnice.

V Uherskohradišťské nemocnici je v současné době s koronavirem hospitalizováno 114 pacientů. V porovnání s minulým týdnem, kdy zde s covidem leželo 130 osob, je situace o něco lepší. V celorepublikovém úhrnu si ale nemocnice stále nevede příliš dobře.

Na intenzivní péči máme v současné době 11 pacientů. Naše nemocnice je bohužel čtvrtá nejhorší v celé republice, vůbec nejhorší situace je momentálně ve zlínské nemocnici. Není to ideální, ale oproti předchozím týdnům přece jen evidujeme drobné zlepšení. Chceme věřit, že dochází k nějakému obratu,” uvedl ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Počet přijímaných pacientů i nadále zůstává poměrně vysoký. V porovnání s předešlými vlnami se do nemocnice častěji dostávají mladší neočkovaní lidé. Během celé pandemie se zdravotnická zařízení potýkají rovněž s velkými personálními výpadky.

S personálem to bohužel pořád není růžové. V současné době máme přes 50 zdravotníků, kteří jsou covid pozitivní, a celkově 160 zaměstnanců je v pracovní neschopnosti. Ta čísla jsou obrovská. Snažíme se provoz udržet, což se nám zatím daří, ale jde to samozřejmě na vrub psychické i fyzické zátěže zaměstnanců, kteří musí oproti běžné době zabrat dvojnásobně, přiblížil situaci Petr Sládek.

S nadcházejícím vánočním časem nemocnice vyzývá především k obezřetnosti, ohleduplnosti a dodržování platných opatření.

Lidé by se měli chovat tak, aby chránili sebe i druhé. Tam, kde se má používat respirátor, ho skutečně používat, dezinfikovat si ruce a omezit kontakty. Ta nákaza v populaci stále je, takže pokud se znovu po novém roce kvůli Vánocům rozjede, bude to opět velmi náročné. Mějme na zřeteli, že pokud jsou nemocnice covidem hodně zasaženy, nemohou vykonávat standardní péči,” nabádá Petr Sládek.

Pozastavení standardní péče potom odnáší lidé, kteří ji nutně potřebují, a na plánované zákroky musí dlouze čekat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x