Skleníky Květné zahrady v Kroměříži zdobí rozkvetlé kamélie

Foto: Květná zahrada Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Od začátku tohoto týdne je v Květné zahradě v Kroměříži k vidění nová výstava kamélií s podtitulem „Kamélie v evropském umění“. Výstava představuje kamélie v podobě, jak je vnímali evropští umělci a jak je znázorňovali v různých dobách především na svých obrazech. Součástí expozice je také připomínka malíře Maxe Švabinského, kroměřížského rodáka, od jehož narození letos uplyne 150 let.

Spojení historických motivů umístěných do galerie živých kaméliových květů umocňuje návštěvníkům kulturní zážitek,“ uvedla PR manažerka Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová s tím, že v Květné zahradě je vystavena nejen kroměřížská sbírka kamélií, ale i několik kamélií ze státního zámku Rájec nad Svitavou.

Plané rostliny kamélií jsou přirozenou součástí krajiny hor východní a jihovýchodní Asie. Jedná se o keře nebo menší stromy se stále zelenými listy a mezi nejznámější z nich patří Camellia sinensis, tedy čajovník. První rostliny kamélie japonské se dostaly do Evropy pravděpodobně v 16. století s portugalskými mořeplavci.

Nejstarší ověřené zprávy o pěstování kamélií v Evropě pocházejí z 18. století z Anglie. Ve sklenících Květné zahrady jsou kamélie pěstovány od první poloviny 19. století,“ upřesnila Šnajdarová.

Kamélie začínají nakvétat již před Vánoci, největší množství květů na nich lze zpravidla spatřit v druhé půli února, kdy jsou tradičně skleníky Květné zahrady v Kroměříži speciálně připraveny a nazdobeny tak, aby se návštěvníci uprostřed zimy mohli pokochat křehkou krásou kaméliových květů a dekoracemi z řezaných květin.

Výstava bude otevřena denně do 13. března 2023, vždy od 9 do 15:45 hodin. Vstup na výstavu je součástí vstupného do Květné zahrady.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x