Sklo v hlavní roli. V galerii na zlínském zámku vystavují nejvýraznější osobnosti současné sklářské scény

Foto: Galerie Václava Chada
ZLÍN – Šest žen a čtyři muži. Deset originálních výtvarníků, jejichž hlavní doménou je sklo, zaujalo kurátorku Miroslavu Ptáčkovou, která z jejich děl sestavila výstavu nazvanou „Sklo v hlavní roli“. Slavnostní vernisáž výstavy se uskuteční v Galerii Václava Chada na zlínském zámku ve čtvrtek 16. prosince v 17 hodin.

Jakým způsobem se proměňuje tvorba českých sklářských výtvarníků do třiceti pěti let v autorské tvorbě? Co ovlivňuje jejich tvorbu a přístup v autorském skle? Právě tyto otázky si položila kurátorka a sklářská výtvarnice Miroslava Ptáčková. Staly se pak impulsem k setkávání se s mladými českými výtvarníky a vyústily ve společnou výstavu deseti nejvýraznějších osobností současné české sklářské scény.

Expozice „Sklo v hlavní roli“, kterou hostí zlínská Galerie Václava Chada, představuje díla výtvarníků s velkým potenciálem a možností ovlivnit další směřování českého autorského skla – Ireny Czepcové, Zdeňky Fuskové, Adama Hejduka, Tomáše Krejčího, Zuzany Kubelkové, Jakuba Petra, Dagmar Petrovické, Vendulky Prchalové, Tomáše Prokopa a Barbory Štefánkové.

Cílem je upozornit na autory s originálním přístupem ke sklu, na umělce, kteří se snaží nalézt vlastní cestu a osobitý umělecký výraz. Jsou to právě čeští sklářští výtvarníci, kteří dokázali ohromit svět svými tvůrčími schopnostmi, respektem k tradici a rozvojem technologií,“ uvedla kurátorka výstavy Miroslava Ptáčková.

Mezi kritéria výběru autorů zahrnula například účast v mezinárodní soutěžní výstavě skla Stanislav Libenský Award mezi lety 2009-2019, věkové omezení do 35 let, tvorbu se sklem jako s hlavním výrazovým prostředkem, hledání nových cest a způsobů vyjádření v oblasti individuálního uměleckého skla či experimentátorství kombinující různé materiály nebo technologie.

Se všemi deseti autory se pak kurátorka osobně setkala. „Všichni mě přátelsky přijali a podělili se se mnou o své dosavadní zkušenosti, názory a myšlenky,“ dodala Ptáčková.

Výstava bude v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku k vidění do 27. února 2022, vždy od úterý do pátku mezi 13. a 17. hodinou.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x