Školní jídelna nemusí být jen „UHO“. Ta v Otrokovicích servíruje dětem světové chutě

Školní jídelna v Otrokovicích přivítala šéfkuchaře Oskara Klanerta. Foto: Město Otrokovice
OTROKOVICE – Stravování ve školní jídelně v současné době nemusí být jen „UHO“, tedy z dřívějších dob nechvalně známá univerzální hnědá omáčka. Například kuchařky ze školní jídelny při ZŠ Mánesova v Otrokovicích ukazují, že jídelňácká“ strava může být přímo kulinářským zážitkem! Svým strávníkům totiž pravidelně servírují zdravá, vyvážená a především chutná jídla.

Děti ochutnávají pokrmy z různých koutů světa

Aktuálně kuchařky připravily Týden zahraniční kuchyně, díky kterému mají děti možnost ochutnat tradiční pokrmy z různých koutů světa.

V pondělí se servírovaly speciality z Indie, v úterý se vařilo podle finských receptů, ve středu se podávala marocká kuchyně, ve čtvrtek thajská a na závěr týdne se strávníci podívají do Srbska. Na jídelníčku se objevují autentické pokrmy jako houbová polévka z lišek, marocké kuřecí kousky s citronovým kuskusem nebo thajská kokosová polévka.

Chceme ukázat, že stravování může být nejen zdravé a vyvážené, ale i pestré a chutné. Inspirujeme se světovou kuchyní, zkoušíme nové recepty a hledáme způsoby, jak oživit jídelníček. A to nás opravdu baví. Samozřejmě je to hlavně o kuchařkách, kterým patří obrovský dík a respekt za jejich práci při tvorbě jak jídelníčků, tak především jídel samotných,“ říká vedoucí školní kuchyně Lenka Chrastinová.

Do Otrokovic zavítal i šéfkuchař Oskar Klanert

Jídla cizích zemí ale nejsou jedinou inspirací. Jídelna se nebojí přizvat ke spolupráci ani zkušeného šéfkuchaře. Pozvání ke společnému vaření přijal Oskar Klanert, kterého diváci znají z ranního pořadu Dobré ráno na ČT2. Oskar Klanert, který nasbíral zkušenosti v prestižních restauracích v Německu i Česku, dnes působí jako šéfkuchař a spolumajitel restaurace Na Humpolce.

V Otrokovicích se společně s kuchařkami jídelny věnovali marocké kuchyni.

Udělali jsme Hariru, což je tradiční marocká polévka, ve které jsou obsaženy luštěniny i zelenina. Hlavním chodem byly marocké kuřecí kousky s citronovým kuskusem a zeleninový marocký salát,“ doplnila Lenka Chrastinová.

Ve školní jídelně ZŠ Mánesova se stravuje téměř tisícovka lidí a denně se zde uvaří přibližně 650 obědů. Náročné je zkoordinovat i samotný výdej jídel, který probíhá pouhých 150 minut, což znamená, že kuchařky musí vydat 4 – 5 obědů během jediné minuty.

Přesto je práce baví a jsou kreativní. Na spokojenosti jim pak přidávají vrácené prázdné talíře a pochvaly malých i velkých strávníků.