Skvělá zpráva pro pacienty s onemocněními a úrazy páteře! Baťova nemocnice získala statut centra vysoce specializované péče

Foto: KNTB
ZLÍN – Pacientům ve Zlínském kraji už nehrozí, že by museli kvůli operacím páteře dojíždět za hranice regionu. Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně se totiž po úvodních komplikacích podařilo získat statut centra vysoce specializované spondylochirurgické péče.

Spondylochirurgická péče je nedílnou součástí Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně již 18 let. Jenom v roce 2023 zde neurochirurgové odoperovali 607 pacientů, což je nejvíce v historii neurochirurgického oddělení.

Vedle odborné prestiže spojené s tímto statusem je výhodou také podpora rozvoje centrové péče. Nejdůležitější však je, že pacienti s úrazy, degenerativními, nádorovými a zánětlivými onemocněními páteře mají jistotu v pokračování kvalitní spondylochirurgické péče ve Zlínském kraji, kterou budeme i nadále rozvíjet a zkvalitňovat,“ řekl primář Neurochirurgického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Petr Linzer.

Ministerstvo zdravotnictví však nejdříve rozhodlo, že Baťově nemocnici statut pracoviště s vysokou specializací péče v oboru spondylochirurgie neudělí. Jako důvod udalo nedostatečný počet provedených operací v letech 2020 až 2021, kdy ve Zlíně provedli „pouze“ 496 operací (401 pacientů), zatímco požadovaný minimální počet byl 500.

Vzhledem k tomu, že byly hodnoceny operativní výkony v období, kdy byla plánovaná operativa značně omezena covidem, se nemocnice proti rozhodnutí odvolala a následoval i osobní dopis hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi s žádostí o přehodnocení rozhodnutí.

Do jednání s ministrem zdravotnictví jsem vstoupil ve chvíli, kdy nemocnice opakovaně neuspěla s odvoláním. Společně s Baťovkou se nám pak podařilo ministerstvo a Ústav zdravotnických informací a statistiky přesvědčit, že na statut pracoviště s vysokou specializací péče v tomto oboru má Baťovka nárok,“ sdělil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Získání statutu centra vysoce specializované péče znamená pro nemocnici prestiž, vyšší zájem odborníků, ekonomický přínos a kvalitnější péči pro pacienty. Baťova nemocnice má statut udělen do konce roku 2027, poté o něj musí znovu zažádat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x