Šlahačka, maxižila, gigagolem, kostýmové radovánky a mnoho jiných velikonočních pozoruhodností

foto: zlin.cz
SLOVÁCKO - Zlínský kraj má tu čest, "vlastnit" ve své jižnější části svébytný region zvaný Slovácko. Na Velikonoce ožívá včetně své další velmi podstatné části v kraji sousedním - Jihomoravském - opravdovým ruchem a spoustou často unikátních zajímavostí. A protože se právě o těchto svátcích hodně cestuje, je v regionu vína, písniček a dobrých lidí opravdu co k vidění.

Tradiční šlahačka letos už nepoznamenaná covidovými strastmi je velmi zajímavá třeba díky slováckému souboru Dolina ve Starém Městě. Tam si pánové před pár dny vyrobili skutečně pořádný kousek na svou pondělní obchůzku. Šup na ramena a jde se za děvčaty. Tahle žila vypadá skutečně mohutně, jak tvrdí její tvůrci, je vyšší než škola.

„Nejsložitější je dnes sehnat proutí, vlastní výroba pětimetrového díla už pak tak složitá není, máme šikovné kluky,“ směje se vedoucí souboru Dolina Aleš Rada.

Když je řeč o velkých výtvorech, pak Slovácko nabízí i jiný unikát. Ve Ždánicích je k vidění 4 a půl metrový Golem. Dílo velmi šikovného muže z nedalekých Svatobořic – Mistřína Stanislava Klígla.

„Má to být upoutávka na snad brzy otevřenou restauraci, asi opravdu nejde přehlédnout,“ vypráví pán, který má na Slovácku daleko více výrazných podpisů. V Kyjově teď například při vjezdu do města zaznamená každý jeho dvoumetrovou obří kraslici, zase z jeho dílny.

O Velikonocích se lidé ve velkém vydávali i na zámky. Což platilo třeba v Buchlovicích, stejně jako v Miloticích. Tam je další slovácký skvost.

„My jsme tu ocenili jednu úžasnou věc, půjčili jsme si dobové kostýmy a máme památku na celý život,“ dával najevo velikonoční nadšení pan Štefan, který sem s partou vyrazili ze Slovenska.

Závěr svátků patřil ale především mrskačce neboli šlahačce. A také vzpomínkám.

„Já bych řekl, že v dnešní době už to není zdaleka tak zajímavé, jako někdy před šedesáti lety, kdy jsme za děvčaty chodili my,“ pátrá v minulosti pan Bohumil.

„Kluci tehdy dostávali tolik barevných vajec, že je nosili v prádelním koši a před polednem pak následovala vaječná válka dvou skupin, to bývaly časy,“ zasnil se dnešní osmdesátník.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x