Slavné obrazy Joži Uprky ožily na moderních fotografiích

Vernisáž výstavy Oživené obrazy v Galerii Joži Uprky. Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Lidé, příroda a tradice Moravského Slovácka zachycené na úžasných obrazech Joži Uprky oživly. A to díky současným fotografiím, které se inspirovaly právě díly tohoto slavného českého malíře.

Před týdnem byla v Galerii Joži Uprky v Uherském Hradišti zahájena fotografická výstava Oživené obrazy. Tento projekt vznikl díky spolupráci ředitele galerie Ladislava Bednaříka a folklorního souboru Svodnica.

Oživené obrazy vznikly vlastně náhodou. Vydal jsem se s kamarádem na Svatý Antonínek s tím, že si nafotím nějaké snímky po sto dvaceti letech od doby, kdy tam byl Joža Uprka. Zmínil jsem se o tom nápadu kamarádce, která v Blatnici vede soubor Svodnica a Vavřínek, slovo dalo slovo a ona na Svatý Antonínek pozvala celý soubor. Když jsme tam potom přišli, bylo tam plno krojovaných lidí,“ popsal vznik nápadu ředitel Galerie Joži Uprky Ladislav Bednařík.

Výstava se koná při příležitosti výročí 160 let od Uprkova narození. Fotografie byly pořízeny v současnosti a snaží se napodobit slavné Uprkovy obrazy staré přes sto, které jsou pro porovnání na výstavě také k vidění.

Na Svatém Antonínku jsme nafotili asi 500 snímků, ze kterých jsme vybrali 50 fotek, které mohou lidé vidět na výstavě. Jsou to fotografie, které se inspirují díly Joži Uprky. Některé se jim naprosto podobají, jiné jsou poskládané spíš jen žánrově, protože jsme neměli k dispozici tolik lidí,“ pokračoval Bednařík.

Výstava fotografií je putovní. V Uherském Hradišti bude k vidění do 7. března a potom zamíří do hlavního města. Cílem a přáním organizátorů je také francouzská Paříž.

Začínali jsme ve Veselí nad Moravou, potom v Blatnici pod Svatým Antonínkem, teď je výstava v Hradišti a za zhruba dva měsíce se výstava přesune do Prahy na Kampu. Ozvali se nám ale také starostové okolních dědin, jako je třeba Hroznová Lhota, kde Joža Uprka zemřel, s tím, že by měli o výstavu zájem, také uvidíme, kde všude se fotografie ještě objeví,usmívá se ředitel galerie.

Mimochodem podstatnou část vystavených obrazů v Galerii Joži Uprky v Uherském Hradišti představují vybraná díla ze sbírkového fondu Nadace Moravské Slovácko, doplněná například o zápůjčky z Národní galerie v Praze.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x