Sluneční lázně v plné parádě. Slavnostní otevření odhalilo další skvost Luhačovic

Foto: zlin.cz
LUHAČOVICE - Kdo znal léta chátrající areál Vodoléčebného ústavu, Slunečních a říčních lázní, jinak jeden z mistrovských kousků Mistra architekta Dušana Jurkoviče počátku 20. století, tak ten už může zaplašit jakékoliv obavy. Péčí Lázní Luhačovice s využitím vlastních finančních i dotačních státních zdrojů je tu po třech letech opravdový skvost. Má za sebou slavnostní otevření, kde nechyběla třeba vnučka slovutného architekta, anebo Miss World Krystyna Pyszková. Stejně tak ti, kteří se o revitalizaci objektů zasloužili. Sluneční lázně se teď předvedly v celé kráse!

„Zrovna nám tak adekvátně vyšlo počasí, slunečný den ve Slunečních lázních opravdu vyšel. Ale řeknu vám, že k otevření vedla docela trnitá cesta. O to větší máme všichni radost, když se rozhlédneme kolem a přímo cítíme příslovečný genius loci, který je tu znát. A řekl bych, že se symbolicky vrací zlatá doba lázní, tak jak ji naši předkové vnímali v době zkraje minulého století i první republiky,“ přehlížel novotou vonící komplex předseda představenstva Lázně Luhačovice a.s. Eduard Bláha.

„Nestavělo se v lehké době, v roce 2021, kdy jsme začínali, přišla druhá vlna covidu, pak ruská agrese na Ukrajinu, všechno to svým způsobem ovlivňovalo hladký chod velenáročné revitalizace. Celkově vyšla na 155 milionů korun, 71 milionů korun bylo dotačních, zbytek z našich zdrojů. Myslím, že šlo o nejnáročnější stavbu za poslední dlouhé roky,“ hodnotil zdařilé dílo generální ředitel Lázní Luhačovice a.s. Jiří Dědek s tím, že se na zkrášlování exteriérů pracovalo do posledních hodin před otevřením. „I ty růže nám nakonec stihly vykvést,“ smál se patriot lázní.

„Jako stavař dokážu ocenit, kolik práce se tu odvedlo. Díky Lázním Luhačovice máme u nás v kraji další opravdový klenot a těším se na rozvoj aktivit, které se tu určitě chystají,“ ocenil Sluneční lázně hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Novou ředitelkou Slunečních lázní je Hana Felcmanová. „Byla jsem u celé stavby, absolvovala kontrolní dny, snad tedy mohu říci, že to tu dobře znám. Vnímám tu krásu, ale vím, že pro mne je to vlastně nový pracovní začátek. Máme před sebou s kolegy náročné, ale i radostné úkoly, prostě, aby se tu všem, kteří se sem vydají, po všech stránkách líbilo,“ říká ředitelka.

„Je tu opravdu nádherně, Luhačovice znám z četných návštěv se svými rodiči i prarodiči spíše ještě jako dítě. Tohle je další krásný dárek, který si Luhačovičtí nadělili,“ obdivovala stavby i jejich úhledné okolí Krystyna Pyszková, Miss World, jeden z vzácných hostů slavnostního otevření další perly luhačovických lázní.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x