Směr Jablonec, směr záchrana!!! Ševci musejí vyhrát

Foto: FC Zlín
ZLÍN - Fotbal umí být a je (nejen ve své vrcholové podobě) opravdu kouzelný a po čertech napínavý. Zeptejte se ve Zlíně... Zlíňané jedou v posledním, pátém kole nadstavby do Jablonce. Osud tomu chce, že i přes sérii nevýrazných výkonů, smolných okamžiků, "vaření" varu z poslední doby, ale také příznivých výsledků konkurentů ze spodku tabulky mají ševci stále posun do baráže ve svých hlavách, na svých kopačkách, prostě ve svých rukou. Chce to jediné, na jablonecké Střelnici vyhrát. To je ultimativní podmínka.

V posledním kole první ligy na jaře roku 2009 měli tehdejší Zlíňané, v jejichž kádru si odchytal během sezóny jeden zápas i brankář Stanislav Dostál, vlastně stejný úkol. Museli na hřišti Jablonce vyhrát…

„Ano, ale ještě jsme museli spoléhat na jiné výsledky, letos je to jinak,“ vzpomíná i předvídá dnešní šéf mládeže zlínského klubu Marek Kalivoda. Ten tehdy vedl mužstvo spolu s Ladislavem Minářem a Jaroslavem Švachem.

„Jenže ten zápas se nám brzo úplně rozsypal, zaspali jsme úvod, snížili, ale nakonec jsme jeli domů se sestupovou dardou 1:6. Ale teď je situace jiná. Pevně věřím ve výhru a pak v záchranu přes baráž,“ praví Kalivoda.

Právě on si moc dobře pamatuje poslední výhru Zlína na hřišti Jablonce.

„To bylo v dubnu v roce 2008, vyhráli jsme 3:0 a tím chci říci, že to prostě jde. Jasné je, že je to naše nepříliš oblíbená destinace, ale historie se v tomto případě po patnácti letech, kdy jsme spadli do druhé ligy, podle mne opakovat nebude, to spíše navážeme na to slavné vítězství,“ zůstává bývalý brankář na optimistické vlně.

Taky jiný pamětník zmíněného utkání v Jablonci je zajímavý. František Komňacký vedl svého času i Zlín, v té době, v roce 2009, ovšem právě sobotního soupeře ševců.

„Pochopitelně si ten zápas vybavuji, Zlín měl za sebou vítěznou sérii tuším pěti zápasů, ale my jsme tehdy podali jeden ze svých nejlepších výkonů, už do poločasu bylo jasné, že hosté zamíří do druhé ligy. Ty zápasy o všechno mívají svoje specifikum. Buď se tým vypne k nejlepšímu možnému výkonu, anebo prostě propadne. Tehdy se Zlínu stalo to druhé, tak věřím, že to tentokrát vezme za ten správný konec a udrží pro město ligu. V baráži budou prvoligové týmy podle mne velkým favoritem,“ glosuje snažení a snad i udržení ševců trenér na odpočinku František Komňacký.

V Jablonci začíná zápas o všechno v sobotu v 18:00.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x