Sobotní Barum Rally: Kopecký v čele, skvěle jedoucího Caise zradil defekt

foto: rallyservice.cz & David Peška
ZLÍNSKÝ KRAJ – Sobotní barumka nabídla divákům nejedno drama. Nakonec se ale na čele usadil Jan Kopecký, následovaný Miklósem Csomósem a Simonem Wagnerem. Famózně jedoucí Erik Cais se kvůli defektu propadl na průběžné 12. místo. A konalo se drama mezi duem Lukjaňuk, Červoněnko.

Po sobotních šesti rychlostních zkouškách dominuje zlínské Barum Rally dvojice Janů – Kopecký a Hloušek. V čele tabulek se přitom v průběhu závodu střídaly favorizované posádky jedna za druhou. Druhé místo nakonec zabírá dvojice Miklós Csomós a Viktor Bán. Průběžný bronz bude obhajovat rakouská posádka Wagner Winter.

Čtvrté místo obsadila další česká dvojice Březík, Krajča. Do první desítky se mimo jiné vměstnali ještě dva čeští jezdci – šestý Filip Mareš a sedmý Dominik Stříteský.

Štěstí v šesté rychlostní zkoušce nepřálo Eriku Caisovi. Ten se přitom se svým spolujezdcem Igorem Bacigálem dlouho držel na předních příčkách. V Kateřinicích dvojici zradil defekt na pneumatice a famózně jedoucí posádka se v tabulkách hrozivě propadla. Nepomohlo ani vítězství na sedmé rychlostní zkoušce Troják. Cais tak aktuálně zabírá jedenáctou příčku.

Drama se odehrálo taky mezi kypersko-ukrajinskou dvojicí Lukjaňuk, Červoněnko. To mohli diváci nejlíp sledovat na televizních obrazovkách a skrz online vysílání. V páteční bronzové posádce, která excelovala taky ve slušovické rychlostní zkoušce, zkolabovala komunikace. „Když rychlostní zkoušky znám, jedu na oči a podle svých vzpomínek, nemám žádnou navigaci od spolujezdce. Je to neuvěřitelné,“ vyjádřil se po dopoledních zkouškách Alexej Lukjaňuk. Štěstí dvojici nepřálo ani na Trojáku, kde nastaly potíže s palivovým čerpadlem.

Nutno ale poukázat na velmi slušně jedoucího Adama Březíka, který je průběžně čtvrtý. Hned za ním se drží stejně nadějný Novozélanďan Hayden Paddon. Mezi juniory si potom nejlépe vede německý jezdec Timo Schulz. Ten má v kategoriích ERC4 a 2WD polštář více než 14 vteřin na druhého Jaromíra Tarabuse. V kategorii ERC3 vede po odstoupení letošního šampiona Jona Armstronga z Velké Británie Igor Widlak z Polska.

Pořadí Barum Czech Rally Zlín po 1. etapě (po 7. RZ)

1. Kopecký, Hloušek (CZE, Škoda Fabia RS Rally2) 1:02:39,1 min

2. Csomós, Bán (HUN, Škoda Fabia Rally2 Evo) + 14,9 s

3. Wagner, Winter (AUT, Škoda Fabia RS Rally2) + 28,7 s

4. Březík, Krajča (CZE, Škoda Fabia Rally2 Evo) + 41,2 s

5. Paddon, Kennard (NZL, Hyundai i20 N Rally2) + 42,8 s

6. Mareš, Bucha (CZE, Škoda Fabia Rally2 Evo) + 46,9 s

7. Stříteský, Hovorka (CZE, Škoda Fabia R5) + 49,4 s

8. Llarena, Fernandezová (ESP, Škoda Fabia R5) + 59,7 s

9. Franceschi, Malfoy (FRA, Škoda Fabia RS Rally2) + 1:05,4 min

10. McErlean, Fulton (IRL, Hyundai i20 N Rally2) + 1:20,1 min

21. Schulz, Wenzel (DEU, Opel Corsa Rally4), 1. místo ERC4, ERC4J, 2WD + 5:08,1 min

39. Widlak, Pawlowski (Ford Fiesta Rally3), 1. místo ERC3 + 9:17,9 min

Vyhrané RZ: 3 – Kopecký, 2 – Cais, 1 – Wagner, Lukjaňuk, Csomós (poznámka: Kopecký s Caisem vyhráli shodně jednu RZ)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x