„Modřanského Venouše“ chrání socha Ondřeje Olivy

Sošku Modřanského Venouše chrání socha Ondřeje Olivy. Foto: TVS.
MODRÁ - Věstonice mají svoji Venuši, Modrá o desetitisíce let mladšího Modřanského Venouše. Archeologický nález ukrytý v díle sochaře Ondřeje Olivy odhalili v Centru slováckých tradic na Modré.

V roce 2013 byl v místě Centra slováckých tradic při stavbě objeven Modřanský Venouš. Figurku z pálené hlíny svým názvem odkazujícím na nejstarší keramickou sošku na světě – Věstonickou Venuši – nalezl před osmi lety Martin Ševčík. Několik let potom ležela v trezoru zakladatele Karla Marečka. Ten se rozhodl nález povýšit propojením s uměním.

Lokální umělci se tady na tomto místě prezentují už od začátku. Otmar to tady rozjel, ten dělal vedle strom v pálenici a s Ondrou jsme udělali, tuto sošku. Jde i o prezentaci zkušenosti s odléváním z hliníku. Protože ty sochy se normálně v této velikosti nedělají, ale nám se to podařilo,“ řekl Karel Mareček.

Trezor, schránka či relikviář bezpečně chrání vzácný nález ve vstupní hale Centra slováckých tradic na Modré.

Je to pradávný strom, historický. Vychází ze země ze skály, nese sebou kusy kamenů a půdy. A v takové jako schránce připomínající dlaň. Je právě ukrytý ten artefakt, soška. My jí říkáme Modřanský Venouš, “ popsal dílo sochař Ondřej Oliva.

Tady je to datováno někdy do začátku halštatského proudění k nám na Moravu. Tedy někdy kolem roku 800 – 850 před našim letopočtem. A když jsem zjišťoval, jestli jsou vůbec pálené sošky u nás na Moravě nebo v Čechách. Tak jsem zjistil, že velice ne. Dochovaly se v Býčí skále bronzové sošky. My tady máme kolem nás předměty jak železné, tak bronzové. Ale přímo hliněné sošky vypálené, ne. Je to velká vzácnost. A ještě podle drobnosti toho nálezu a zpracování, kdy to mohlo vytvořit dítě, tak to je unikát, “ poznamenal Miroslav Kovářík, starosta Modré.

Vypálený Venouš tak bude v bezpečném prostoru uměleckého díla plout prostorem i časem před zraky turistů a návštěvníků obce, která mu dala jméno.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x