Spánek novorozenců střeží ve valašskomeziříčské nemocnici osm nových monitorů dechu

Foto: Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí má osm nových monitorů dechu. Neocenitelné pomocníky při sledování dechu čerstvě narozených miminek nemocnice získala díky Nadaci Křižovatka.

„V současné době i díky daru od Nadace Křižovatka máme monitor dechu pro každé narozené dítě. Monitory jsou umístěny nejen v postýlkách na pokojích maminek, ale jsou součástí vyhřívaných lůžek při observaci děťátka na novorozeneckém oddělení,“ sdělila staniční sestra novorozeneckého oddělení Kateřina Frkalová.

Při dechových obtížích novorozence delších než 20 vteřin spustí přístroj alarm. V tomto okamžiku je ještě dostatek času zasáhnout a vyhnout se poškození zdraví novorozence. „Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do jednoho roku věku dítěte, poté je již syndrom náhlého úmrtí nepravděpodobný,“ říká Frkalová.

V České republice umírá na syndrom náhlého úmrtí každým rokem okolo deseti dětí. Jedna z uváděných příčin tohoto syndromu může být drobná změna v mozku dítěte, která vede k problémům s dýcháním či krevním oběhem. Pokud se k takovéto anomálii přidá některý z rizikových faktorů, může dojít k úmrtí dítěte.

„Zpomalení nebo zástavu dechu může způsobit jak syndrom náhlého úmrtí kojenců, tak nachlazení, vysoké horečky či jiný chorobný stav. Při dechové zástavě delší než 20 vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu upozorní zvukový a světelný signál přístroje personál nemocnice nebo rodiče, díky čemuž může být dítěti ihned poskytnuta první pomoc. Monitor zároveň dokáže odhalit i mělké dýchání či apnoické pauzy,“ popsala ředitelka Nadace Křižovatka Michaela Špunarová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x