Speciální akce i prohlídky zákulisí. MD Zlín a Slovácké divadlo se zapojí do Noci divadel

Herečka Tereza Novotná s diváky v krejčovně v rámci Noci divadel 2023. Foto: Kuba Jíra
ZLÍN, UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo v Uherském Hradišti se už tuto sobotu zúčastní tradiční celorepublikové akce Noc divadel. Největší divadelní svátek, který se v České republice koná pravidelně už od roku 2013, nabízí noční prohlídky, divadelní dílny, diskuze s tvůrci, představení a performance.

Ke 12. ročníku Noci divadel se tradičně připojí Městské divadlo Zlín, kde se speciální program ponese v duchu „kafkovského“ výročí na téma „Proměna“.

Proměna odkazuje nejen ke stoletému výročí úmrtí Franze Kafky, které rezonuje v připomínkách či inspiracích vycházejících z díla tohoto představitele pražské česko-německo-židovské kultury u nás i v zahraničí. Zároveň však může být opět východiskem k hravým či vážnějším interpretacím programu Noci divadel na témata aktuálních civilizačních proměn nebo kafkáren v našem každodenním životě,“ informovala zlínská scéna na svém webu.

V rámci speciálního programu vezmou zlínští divadelníci zájemce na místa, kde se dějí proměny a kde se všechny návrhy přetváří v celek, který pak mohou diváci vidět na jevišti.

Naši trasu zahájíme právě na jevišti, projdeme skladem kulis do tzv. pomocné budovy, kde se realizuje veškerá výroba. K vidění bude také výstava Divadlo v proměnách času. Na závěr prohlídky jsme pro vás připravili workshop přímo v naší malírně, kde si můžete zajímavou technikou vyrobit vlastní divadelní masku,“ přiblížilo MDZ program s tím, že kapacita workshopů a prohlídek je již naplněna.

V rámci Noci divadel uvede Městské divadlo Zlín také inscenaci Mistrovská lekce s Helenou Čermákovou v hlavní roli. „Na toto představení poskytujeme slevu 25 %. Sleva platí při nákupu na pokladně až do 23. 3. 2024,“ upozornilo divadlo.

Ve Slováckém divadle začne speciální program k Noci divadel v sobotu od 19 hodin, kdy se uherskohradišťská scéna promění na divoký západ. Diváky čeká další repríza oblíbené parodie Limonádový Joe a po ní je připraven další program, jehož součástí bude kapela Sedmý nebe, raut, stylové kostýmy uvaděčů i míchané drinky.

Samozřejmě rádi v kostýmech přivítáme i diváky, kteří se mohou pozdravit s panem Kolalokem, a kdo bude mít štěstí, může dokonce natrefit na zlatou žílu a najít opravdový poklad, prozrazuje s úsměvem produkční divadla Štěpán Goiš.

Slovácké divadlo má pro své příznivce připraveny také oblíbené noční prohlídky zákulisí. Provázet je budou jako vždy samotní herci, kteří je zavedou na místa, jež publiku obvykle zůstávají skrytá.

Jsme rádi, že divákům můžeme divadlo představit zase trochu jinak, osobněji. Vezmeme je do krejčovny, kde vznikají kostýmy, ukážeme jim rekvizity, prozradíme, jak je to s nápovědou, a vůbec jim představíme místa a profese, o kterých nemají často ponětí, vyjmenovává herečka Jitka Hlaváčová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x