Spolupráci s komunitními porodními pacientkami si pochvaluje krajská nemocnice i čerstvé maminky

Některé komunitní porodní asistentky nabízejí i možnost tejpování. Foto: KNTB
ZLÍN – Baťova nemocnice spolupracuje s komunitními porodními asistentkami. Více než desítka z nich pomáhá nastávajícím i čerstvým maminkám, některé nabízí doplňkové služby, jako je tejpování nebo laktační poradenství.

Komunitní porodní asistentky se setkávají s oblibou právě díky tomu, že chodí za ženami domů. Připravují a doprovázejí je k porodu, kontrolují fyziologické funkce, jizvy, břišní stěny a pánevní dno. Maminkám pomáhají taky s kojením, učí je zacházet k miminkem a radí jim, co mají dělat, když s děťátkem nastanou nějaké potíže.

„Některé komunitní porodní asistentky mají s nemocnicí podepsané pracovní dohody, mohou tak v porodnici plnohodnotně asistovat, napomáhat rodičce i během porodu a provádět zdravotnické úkony stejně jako naše porodní asistentky,“ vysvětluje vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Ivana Cvičková.

Když nastávající maminky nemají vlastní komunitní porodní asistentku, na sále se setkají s tou interní ze zlínské nemocnice. Právě tyto asistentky se o rodičky starají v době po porodu i na oddělení šestinedělí. Po odchodu z nemocnice můžou maminky využít domácích služeb právě komunitních asistentek.

„Maminky nejčastěji potřebují pomoct na začátku kojení, komunitní porodní asistentku si mohou zavolat také například po ambulantním porodu, kdy zkontroluje děťátko v domácím prostředí. Některé porodní asistentky jsou schopné udělat i novorozenecký screening, tedy odběr z patičky,“ upřesnila Cvičková.

Jedna z komunitních asistentek – Romana Gogelová – nabízí v porodnici taky tejpování. „Tejping skvěle řeší mnoho nepříjemných potíží žen. Například diastázu před porodem i po něm, bolesti beder v těhotenství a po porodu, bolesti krční páteře, péči o jakoukoliv jizvu po operacích, a dokonce i citlivou jizvu po předchozím císařské řezu v těhotenství nebo potíže s bolestivým nalitím prsů,“ říká Goglová a dodává, že tejpování je vhodné i pro gynekologické pacientky po břišních operacích.

Služby komunitních porodních asistentek jsou, na rozdíl od těch interních v porodnicích, placené. Některé zdravotní pojišťovny hradí jejich služby v různé rozsahu. Nejčastěji aspoň laktační poradenství. Krajská nemocnice na svých stránkách vystavuje seznam komunitních asistentek, se kterými spolupracuje. Některé z nich budou moci budoucí maminky poznat osobně na Dni otevřených dveří zlínské porodnice v úterý 7. listopadu. Připravené jsou komentované prohlídky v 10.00, 12.00, 14.00 a 16.00 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x