Spor o pozemek v Malenovicích je u konce. Kraj zůstane vlastníkem, společnosti Unimex Group zaplatí 10 milionů

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Foto: Zlínský kraj
ZLÍN – Krajské zastupitelstvo schválilo na svém zasedání dohodu o narovnání, která znamená ukončení soudního sporu mezi Zlínským krajem a společností Unimex Group kvůli pozemku ve Zlíně-Malenovicích. Obě strany se dohodly, že kraj zůstává vlastníkem pozemku, který od společnosti Unimex Group odkoupil v květnu 2020, a nemusí jej přitom využít výhradně pro výstavbu nové nemocnice, jak stanovovala kupní smlouva uzavřená předchozím vedení kraje.

Měli jsme enormní zájem udržet pozemek v Malenovicích, který do budoucna nabízí široké využití. Tím, že zůstává náš, jej budeme moci scelit s okolními pozemky a vytvořit tak jednu velkou plochu pro budoucí záměry,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Úzkou plochu o velikosti 942 metrů čtverečních ve Zlíně-Malenovicích koupilo hejtmanství od Unimex Group v květnu roku 2020 za přibližně 1,6 milionu korun. Kraj pod vedením dřívějšího hejtmana Jiřího Čunka plánoval v tomto prostoru postavit novou krajskou nemocnici.

Nové vedení Zlínského kraje v čele s Radimem Holišem však tento projekt před dvěma lety odložilo a schválilo prodloužení investičního záměru na novou nemocnici až do roku 2040. „K prodloužení záměru nás vedly vážné ekonomické důvody, neboť se ukázalo, že kraj by nebyl schopen tento obrovský projekt ufinancovat,“ vysvětlil Holiš.

V srpnu 2022 následně společnost Unimex Group podala k Okresnímu soudu ve Zlíně žalobu na Zlínský kraj za údajné porušení podmínek kupní smlouvy z roku 2020. Společnost totiž kraji pozemek prodala s tím, že jej použije výhradně pro výstavbu nové nemocnice. Hrozilo proto, že hejtmanství bude muset pozemek původnímu majiteli vrátit, což by znamenalo zaplacení pravděpodobně vysoké náhrady škody.

Tuto hrozbu se však nyní kraji podařilo odvrátit tím, že zastupitelé schválili dohodu o narovnání. „Díky mimosoudní dohodě s Unimexem jsme předešli vysokým sankcím, které kraji hrozily a vyplývaly z kupní smlouvy uzavřené mým předchůdcem. Mohli bychom přijít nejen o nabytý pozemek, ale Unimex by měl navíc právo domáhat se pokuty ve výši 10 milionů korun a náhrady škody,“ sdělil hejtman Zlínského kraje.

Zlínský kraj musí nyní za narovnání zaplatit společnosti Unimex Group 10 milionů korun, což je podle hejtmanství velmi výhodným řešením. Podle znalců má totiž pozemek v Malenovicích aktuální cenu tři miliony korun.

Jde o strategické místo a takzvaný blokační pozemek, jehož tržní hodnota může být několikanásobně vyšší. Pro kraj je desetimilionové vyrovnání s Unimexem velmi výhodným řešením, v podstatě jde o investici do majetku kraje, který bude dál nabývat na hodnotě,“ uzavřel Radim Holiš.

Pro uzavření dohody s Unimex Group hlasovalo 27 ze 41 krajských zastupitelů, opozice ji však většinou nepodpořila. „Myslím si, že jsme si mohli celou tuto epizodu ušetřit, kdybychom pokračovali ve výstavbě nové nemocnice,“ řekl České televizi Josef Bazala z opoziční KDU-ČSL. Zastupitel Milan Plesar z Opozičního Nového Impulsu (za STAN) podal návrh, aby kraj pozemek bez sankce a náhrady škody vrátil společnosti Unimex Group. Jeho návrh však zastupitelé neschválili.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x