Srážka dvou motorek a požár chaty: hasiči měli pernou sobotu

foto: HZS Zlínského kraje
PROSTŘEDNÍ BEČVA, CHVALČOV – Krušné chvilky měli v průběhu soboty hasiči ze Zlínského kraje. Během odpoledne vyjížděli k hořící chatě v Prostřední Bečvě na Vsetínsku. Oheň tady napáchal škody za zhruba 700 tisíc korun a majitel po snaze uhasit požár skončil v nemocnici. K tragické události potom vyjížděly jednotky do Chvalčova na Kroměřížsku. V kopcích se tam střetly dvě motorky. Na místo musel být přivolaný vrtulník, aby jednoho ze zraněných motorkářů transportoval do nemocnice.

K prvnímu případu v sobotu odpoledne vyjížděla profesionální jednotka hasičů ze stanice Valašské Meziříčí společně s dobrovolnými jednotkami z Rožnova pod Radhoštěm a Horní a Prostřední Bečvy. Všechny mířily k požáru chaty v Prostřední Bečvě.

„Majitel na operační středisko hasičů nahlásil kouř jdoucí ze stropní konstrukce nad prvním podlažím chaty,“ upřesnila mluvčí hasičů Lucie Javoříková s tím, že ihned po příjezdu na místo hasiči nasadili tři proudy vody k hašení stropní konstrukce. Požár se ale skrytě šířil dál do podkroví. Aby se s ním hasiči mohli vypořádat, museli rozebrat obložení stěn a stropu a hasit jednotlivá skrytá ohniska, která vyhledávali termokamerou.

Na místě zasahovala taky zdravotnická záchranná služba, v jejích rukou skončil majitel chaty. Ten se totiž zprvu snažil požár uhasit sám, ale nadýchal se při tom zplodin hoření.

Do Prostřední Bečvy následně dorazil taky vyšetřovatel hasičů, který předběžně vyčíslil napáchanou škodu na 700 tisíc korun. „Přesná příčina vzniku požáru je v šetření, bude však v souvislosti s krbem, ve kterém se v době vzniku požáru topilo,“ uvedla Javoříková.

K mnohem dramatičtější události byli v průběhu odpoledne vysláni profesionální hasiči z Bystřice pod Hostýnem. Ve Chvalčově na Kroměřížsku se ve zdejších kopcích srazily dvě motorky a jejich řidiči utrpěli zranění.

V tu chvíli zůstala silnice obousměrně uzavřená. Po svém příjezdu na místo hasiči poskytli zraněným první předlékařskou pomoc. Bylo ale nutné oba motorkáře co nejrychleji dopravit do nemocnice. „K nehodě byl proto přivolán i vrtulník letecké záchranné služby, který jednoho ze zraněných transportoval do nemocnice v Olomouci. Druhý byl převezen sanitkou,“ popsala situaci na místě Javoříková.

Hasiči následně u motorek provedli protipožární opatření a zasypali sorbentem uniklé provozní kapaliny. Jakmile to bylo možné, odsunuli motorky na okraj silnice, aby mohli aspoň částečně obnovit provoz v místě nehody. Potom už zbývalo jen naložit rozbité motorky na vozidlo odtahové služby, která na místo přijela, a uklidit silnici, aby tudy ostatní řidiči mohli bezpečně projíždět.