Stará řemesla na hradě Malenovice ukážou nejen to, jak se pralo prádlo popelem

Foto: MJVM
ZLÍN – Pečení chleba v peci, kutí kosy, zpracování kukuřičného šustí nebo praní prádla popelem. To všechno čeká nejen všechny milovníky tradic a historie už tuto sobotu 7. září v rámci oblíbené akce Stará řemesla na hradě Malenovice. Půjde na delší dobu o poslední událost před plánovanou rekonstrukcí.

Rodinný program pořádaný Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně už tradičně obsadí travnatou plochu před hradem i nad hradní hájenkou, stánky budou ale i uvnitř hájenky.

I letos pokračujeme ve spolupráci se Střední odbornou školou Luhačovice. Její pedagogové a studenti jsou pro nás nepostradatelní na stanovišti kovařiny, u dětí je favoritem tvoření z hrnčířské hlíny a následné vypalování keramiky v zemní peci. Ze studijních oborů se představí i stolaři,“ říká jedna z organizátorek akce Andrea Dovicová.

Vloni se u dětí setkalo s velkým ohlasem praní prádla „postaru“ – mnohé viděly valchu a necky poprvé v životě a to, co by doma považovaly za velkou otravu, jim na hradě najednou přišlo jako velké dobrodružství.

Letos se na programu objevuje navíc praní prádla pomocí louhu vyrobeného z popela nebo žehlení starými žehličkami. Textilu se bude věnovat i stanoviště barvířky, přadleny a poprvé bude na místě i tkalcovský stav,“ informovala za Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně Silvie Lečíková.

Velkou devízou akce je od samého počátku možnost zkoušet a objevovat. Návštěvníci – a nejen ti malí – mají ve většině případů možnost si osahat nástroje i materiál, zkusit, jak co funguje a kolik práce dá výroba zdánlivých maličkostí.

Koukat pod ruce řemeslníkům je jistě zajímavé, ale jakmile tu kterou práci sami vyzkoušíte, odnášíte si úplně jiný zážitek. A možná to jednou bude právě zážitek z malenovského hradu, který nasměruje dnešní děti k řemeslu. My v to aspoň doufáme,“ říká Adéla Šimová z lektorského oddělení muzea.

Už sedmý ročník láká na akci také pečením chleba v peci, ale i dnes už skoro vzácným uměním kutí kosy, ševcovinou, včelařstvím či zpracováním kukuřičného šustí.

Vše bude návštěvníkům k dispozici od 10 do 18 hodin, a to za vlídné vstupné 70 Kč pro dospělé a 30 Kč pro děti od 3 do 15 let. K tomu samozřejmě budou probíhat i klasické prohlídky samotného hradu v obvyklých časech a cenách,“ upřesnila Silvie Lečíková.

Hrad se po sobotních „Řemeslech“ pro veřejnost uzavře. Důvodem předčasného ukončení letošní návštěvnické sezóny je rekonstrukce další části interiéru a příprava nových expozic.

Víme, že pro řadu návštěvníků je malenovský hrad srdeční záležitost. Moc si toho vážíme, protože to v muzeu cítíme úplně stejně. Chtěl bych poděkovat všem, kdo sem přišli poprvé nebo chodí opakovaně. Věřím, že nadcházející akce bude skvělou tečkou za krásnou sezónou a pozváním na všechny ty příští sezóny po znovuotevření,“ dodal ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec.

--> --> --> --> -->