Staroměstskou Kovozoo ovládl devítimetrový transformer Haiku

Foto: Kovozoo
STARÉ MĚSTO – V Kovozoo ve Starém Městě se zrodil další unikát. Svou povahou sice příliš nezapadá do koncepce místních „porodníků“, kteří tvoří převážně zvířata reálných tvarů a rozměrů, svým zjevem a velikostí vás ale zcela jistě ohromí! Jedná se totiž o devítimetrového kovového transformera - postavu z veleúspěšné americké filmové série.

Transformera Haiku vyrobil pro Kovozoo šrot-art umělec z východního Slovenska Jaromír Sabol, který tvoří pod uměleckým pseudonymem JSS Iron Art. Samuraj má na výšku devět metrů a váží necelých pět tun. Skulptura vznikala tři měsíce nejdřív na Slovensku, poté přímo v areálu Kovozoo.

Haiku je v pořadí druhý autobot, kterého slovenský umělec pro Kovozoo vyrobil. Prvním byl Bumblebee na jaře roku 2022, který si rychle získal mnohé příznivce a započal tak éru sci-fi v Kovozoo.

„Jarův styl je jedinečný a naprosto jiný, než můžete vidět u výtvorů z naší Porodnice. A to je důvod, proč jsme jej požádali, aby nám vyrobil dílo do expozice. Chtěli jsme návštěvníkům našeho areálu nabídnout odlišný typ exponátu, aby si v Kovozoo každý přišel na své. Již nyní můžeme prozradit, že parta autobotů nebo-li transformerů se ještě rozroste,“ uvedla zakladatel a šéf Kovozoo Bronislav Janeček.

Kdo není příznivcem sci-fi, může se pokochat něčím více tradičním. V červenci se v Kovozoo opět rozrostla partička kovových zvířat – 1. července se narodila čtyři prasátka domácí, která jsou umístěna ve vagonu dobytčáku. „Čuníci se jmény Fanoušek, Jaroušek, Bomba a Pepina nám do expozice vyrobili pánové Lukáš Dvorský a Josef Kukučka v Ostravě Vítkovicích,“ upřesnila PR manažerka Kovozoo Martina Juřenová.

Dalším novým přírůstkem je orel mořský pojmenovaný Filip. Ukoval jej Petr Čech za 333 hodin a z úctyhodných 480 kil železa. „Tento kousek najdete již nyní v přízemí Kongresového centra u jídelny. Patří bezesporu k nejdokonalejším dílům, která můžete v Kovozo vidět,“ zmínila Juřenová.

Na střeše budovy Porodnice Kovozoo žije žralok Bruce, který dostal akvárium obřích rozměrů – největší v České republice. „Samozřejmě je to akvárium a la Kovozoo, takže bez vody… tu totiž žralok Bruce nemá příliš rád, neboť je ze železa,“ dodala Martina Juřenová a závěrem prozradila, že v akváriu už brzy přibude další kovová mořská fauna a flóra.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x