Startuje semifinále para hokejové ligy mezi Zlínem a Olomoucí. Přijde odplata za staré rány?

Sledge hokejisty Zlína čeká v semifinále play-off Olomouc. Foto: petrkoval.com
ZLÍN - V sobotu odstartují semifinálové bitvy dvou moravských rivalů z Olomouce a Zlína. Hraje se na dva vítězné duely, a tak se začne 4. února ve 13:30 na ledě hůře postavených Hanáků v Plecharéně. Druhý a případný třetí mač se odehraje ve Zlíně o víkendu 18. a 19. února. Sledge hokejisté SHK LAPP se utkají v play-off s Hanáky počtvrté v historii, přičemž jim mají co oplácet.

První měření sil v boji o medaile v historii tuzemské soutěže přišlo v roce 2005. Tehdy se oba celky utkaly ve finále, kde v jednom jediném duelu zvítězili Kohouti 2:0. Dorovnání bilance přišlo o dva roky později, to Zlín slavil v sérii o bronz po výhrách 4:1 a 4:0.

Na další vzájemnou sérii si pak musely oba celky počkat až do roku 2014. Zlínští sledge hokejisté tehdy jasně ovládli základní část, když v deseti duelech neztratili ani bod při celkovém skóre 50:4. Zato Hanáci se do vyřazovacích bojů dostali až z posledního postupového místa, a to s pouhými 12 body za 10 utkání.

Nic tehdy nenasvědčovalo překvapení, Zlín v posledním kole základní části porazil Olomouc 8:0 a stejně tak zvládl i první semifinálový duel, tentokrát poměrem 2:0. Na zlínském ledě se však narýsovalo překvapení: outsider dvakrát zvítězil 2:1 v nájezdech a postoupil do finále. Zlín, který v sezoně vlastně ani jednou neprohrál v základní hrací době, byl vyřazen.

Bylo to tehdy pro nás velmi nešťastné, ale takto to zkrátka v play-off někdy chodí,“ ohlíží se za devět let starou ránou zlínský kouč Tomáš Sedláček. Hanáci tehdy skončili stříbrní a na další účast ve vyřazovacích bojích si museli počkat až do letoška. Shodou okolností narazí znovu na moravského rivala.

Svěřenci trenéra Tomáše Svozila v základní části předváděli kvalitní výkony a se ziskem 27 bodů za 14 duelů obsadili třetí příčku, dva body za druhým Zlínem. Rozdílná je papírová forma obou celků, LAPPáci v posledních čtyřech duelech naplno bodovali, Hanáci se stejnými soupeři udělali polovinu bodů.

Za nás musíme nakonec základní část hodnotit jednoznačně pozitivně. Skončili jsme druzí, což je super výsledek. Po celou dobu nám sice se sestavou hýbala zranění a různé absence, ale nakonec si to nějak sedlo. Jsme spokojeni,“ řekl zlínský trenér Sedláček.

Vzájemné zápasy v sezoně pak vycházejí nerozhodně: Olomouc doma vyhrála 3:1, Zlín 4:2.

Soupeř má šikovné hráče, například Jedličku, Mikuše nebo kluky ze Slovenska. Výborně jim chytá gólman, do play-off se dostali právem a každý s nimi musí počítat,“ varuje Sedláček před olomouckými Kohouty.

Z hráčské kabiny pak sálá po úspěšných lednových duelech pohoda. „Momentálně je v týmu dobrá nálada. Nový rok jsme začali dobře, jsme na správné vlně. Snad se na ní budeme držet dál a probojujeme se až do samotného finále. Máme tady zkušené kluky jak ze slovenské, tak z české repre. Jsou tu TOP hráči. Ta síla tu je a musíme to ukázat tím, že budeme střílet góly. Když je v týmu pohoda, hokej hrát umíme velmi dobře,“ hecuje spoluhráče kapitán SHK LAPP ZLÍN Marian Ligda.

Moravská série slibuje zábavu. Nejen letošní duel na Hané skončil hromadnou potyčkou, hraje se tvrdě. „Ano, zápasy s nimi jsou vždy tvrdé. Známe se dobře, navíc nás je na každé straně několik hráčů ze slovenské reprezentace. Jejich základ je dobrý brankář, bude to o efektivitě. Moc bych chtěl pozvat fanoušky na stadiony, v play-off budou k vidění určitě hezké zápasy,“ přidal svůj pohled Martin Joppa, útočník Zlína, jenž s 53 kanadskými body ovládl klubové bodování dlouhodobé části.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x