Stavba moderní výjezdové základny zahájena

foto: Zlínský kraj
OTROKOVICE – Nové moderní výjezdové základny se dočká zdravotnická záchranná služba v Otrokovicích. Sloužit by zdravotníkům měla už za dva roky. Slavnostního zahájení stavby se v pátek 28. ledna zúčastnili hejtman Radim Holiš a další představitelé Zlínského kraje.

Jedna z největších investičních akcí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje má v plánu využít rozpočtu 135 milionů korun. Na ní se svým podílem 50 milionů podílí Zlínský kraj a dalších 85 milionů korun pokryje dotace z evropských fondů, konkrétně z programu REACT-EU.

„Projekt záchranné služby je dobrým příkladem plánování a přípravy projektů. Tyto peníze nám v modernizaci krajského zdravotnictví velmi pomohou. V programu REACT-EU byly úspěšné také naše nemocnice. Na své projekty se jim podařilo v závěru uplynulého roku získat více než miliardu korun. Z dotací budou například modernizovat oddělení a pořídí nové přístroje a techniku,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Nová základna nahradí tu stávající v prostorách Polikliniky Otrokovice. Poskytne navíc útočiště pro zhruba 70 zaměstnanců. Zahájení provozu by se měla dočkat už v roce 2024. „Nynější prostory jsou zcela nevyhovující. Nenabízí dostatek místa pro skladování materiálu, léků ani parkovaní sanitních vozů. Nepřijatelné jsou také z hlediska organizačního uspořádání či zázemí pro posádky,“ vysvětlil ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Josef Valenta s tím, že zde bude nonstop provoz tří výjezdových skupin.

Základna vznikne na ulici U Letiště, kde se přebudují tři objekty, které dříve sloužily jako učebny a dílny Střední průmyslové školy Otrokovice. Hlavní budova bude tvořit zázemí pro výjezdové skupiny. Druhá potom poskytne místo pro výcvik a školení řidičů, skladovací a servisní prostory pro automobily. A ve třetí budově vyrostou garáže pro sanitní vozy, myčka sklady léků, zdravotnického materiálu a dezinfekce, víceúčelový prostor pro biohazard tým a sklad nebezpečného odpadu.

„Zdravotnická záchranná služba odvádí dlouhodobě skvělou a spolehlivou práci pro naše občany. Záchranáři jsou vždy tam, kde je potřeba. S tím musí jít ruku v ruce i kvalitní zázemí jak v rámci vybavenosti technikou, tak pokud jde o budování výjezdových základen. Věřím, že nové prostory budou našim záchranářům dobře sloužit,“ řekla náměstkyně Olga Sehnalová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x