Obnovený areál Slunečních lázní zabodoval v soutěži Stavba roku Zlínského kraje

Foto: Lázně Luhačovice a.s.
LUHAČOVICE – Prestižní ocenění Stavba roku Zlínského kraje putuje v tomto roce do Luhačovic! Hlavní cenu v kategorii Stavby občanské vybavenosti získala rekonstrukce Slunečních lázní. Obnova architektonicky významných objektů trvala tři roky a vyšla na více než 150 milionů korun. Veřejnosti se areál otevřel na konci května.

Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 62 staveb, z nichž 18 soutěžilo v kategorii Stavby občanské vybavenosti. To z tohoto ročníku činí nejsilněji obsazený za posledních 22 let.

Velice si vážím tohoto ocenění, vnímám jej jako velké ohodnocení práce kolegů, dodavatelské firmy, architekta a všech dotčených orgánů. Věřím, že areál Slunečních lázní se stane novým lákadlem pro návštěvu Luhačovic. Hlavním cílem obnovy Vodoléčebného ústavu a Říčních a slunečních lázní byla záchrana výjimečného architektonického díla Dušana Jurkoviče,“ uvedl generální ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.

Obnovený areál Slunečních lázní vznikl rekonstrukcí nevyužívaných lázeňských objektů a nyní slouží jako unikátní doklad lázeňství a kulturní atmosféry počátku 20. století. Srdcem areálu je restaurovaný objekt Vodoléčebného ústavu s expozicí věnovanou historii místa, dílu slovenského architekta Dušana Jurkoviče a také vztahu hudebního skladatele Leoše Janáčka k Luhačovicím.

Dominantou hlavní prohlídkové trasy je zrestaurovaná Jurkovičova Odpočívárna vybavená replikami původního mobiliáře z roku 1902. Druhé podlaží je věnováno Leoši Janáčkovi a jeho tvorbě s možností poslechu hudebních ukázek včetně televizního záznamu Glagolské mše.

Pokračování článku najdete zde.

Zobrazit fotogalerii >>