Stávka ve školách. Ano i ne. Otazníky zůstávají

Ilustrační foto (Jiří Balát)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Na pondělí 27. listopadu je připravena stávka (mimo jiné) ve školách. Názory na tuto formu protestu se hodně liší a potvrzuje to i skutečnost, že se nezapojí zdaleka každé školské zařízení. Stačí si projít čísla, ale i názory lidí v nich.

Přímo dokonale zrcadlí situaci stav věci stávkových v základních školách v Otrokovicích. Ty jsou tři. Jedna zůstane otevřena a vyučování poběží normálně. Druhá omezí výuku částečně a třetí bude zavřena.

„Stávka v pondělí zkomplikuje situaci mnoha rodinám, ale je pochopitelnou reakcí na stav věcí,“ vyjádřila se starostka města Hana Večerková.

Zatímco ve Vsetíně bude všech pět základních škol zřizovaných městem v pondělí zavřeno, ve Zlíně je to zase jinak. Například normální výuka poběží na základní škole na třídě Svobody ve čtvrti Malenovice. Má to zajímavý důvod.

„Na následující úterý máme dlouhodobě naplánovaný odborný pedagogický seminář, což už dopředu znamenalo, že děti zůstanou doma. Omezit výuku na dva dny jsme prostě nechtěli,“ vysvětluje ředitelka Zdeňka Jančíková s tím, že vybalancovat a udržet zvýšenou kvalitu výuky, zvyšování platů a požadavky na pedagogické i nepedagogické pracovníky ve školství je nelehké. Pro vládu i pro školy jako takové.

Ve Zlíně zůstane zavřeno devět základních škol, město jich zřizuje třináct.

„Právo na stávku rozhodně nikomu neupírám, je ale jisté, že u nás výuku dětí v pondělí 27. listopadu bezezbytku zajistíme, stejně tak jejich stravu a družinu. Nezaznamenal jsem u kolegů snahu stávkovat, vše ale bereme racionálně s tím, že víme o systémových problémech ve školství,“ říká ředitel ZŠ Fryšták Libor Sovadina.

Plánované přerušení výuky se samozřejmě týká také středních škol.

„Do stávky se zapojí 37 školských příspěvkových, celkem jich Zlínský kraj zřizuje 99,“ vypočítává mluvčí kraje Soňa Ličková.

Podle ní se ještě v polovině týdne o případném protestu vyjednávalo v pěti dalších organizacích.

Například na Gymnáziu na náměstí TGM ve Zlíně měli ve čtvrtek stávku „nanečisto.“

„No, přesněji řečeno, měli jsme odstávku vody, takže do školy šli na své semináře jen maturanti. V pondělí je to u nás mezi pedagogy tak půl napůl, škola ale bude fungovat v normálním provozu, ovšem bez některých kantorů,“ sdělil zdroj z tohoto školského zařízení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x