Stop potkanům! Ve Zlíně a příměstských částech začala jarní deratizace

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Na území Zlína včetně příměstských částí začala jarní deratizace zaměřená na pravidelné hubení potkanů. Trvat by měla až do 17. dubna.

Represivní zásahy proti hlodavcům a nutnost prevence vyplývá ze samotné biologie potkana, který dospívá po 3 měsících života. Délka březosti u samic je pouze tři týdny, vrhají třikrát až sedmkrát do roka 5 až 15 mláďat. Jeden pár potkanů může mít teoreticky až 800 potomků za rok. Potkani navíc mohou přenášet celou řadu nebezepečných onemocnění, jako je například salmonelóza či leptospiróza.

Kromě toho je zde také snaha zabránit ekonomickým škodám, které hlodavci způsobují zejména na potravinách, ale rovněž na objektech, kanalizaci, komunikacích, kabelových rozvodech apod.,“ informoval zlínský magistrát na svém webu.

Ochrana před hlodavci nespočívá jenom v samotném hubení. Jedná se o celkový systém preventivních opatření směřujících k regulaci a udržení populace potkanů na co nejnižší úrovni. Důležitou součástí těchto opatření je monitoring míst, kde by mohlo dojít k výskytu hlodavců, jako jsou například pohozené zbytky potravin, nepořádek kolem domů či sběrných nádob určených na odpad a černé skládky.

Smyslem těchto preventivních opatření je co nejvíce ztížit životní podmínky hlodavců, zamezit jim zbytečný přístup k potravě – například volným pokládáním zbytků potravin pro nutrie, krmením kachen, holubů nebo jiných zvířat. Díky krmení nutrií a kachen došlo ke zvýšenému výskytu potkanů kolem řeky Dřevnice, a tím k nutnosti provádět další ohniskové deratizace, které zvyšují náklady města,“ zmiňuje zlínská radnice.

Veškerá tato opatření zahrnují správné zacházení s odpady, vyvarování se zbytečného skladování nepoužívaného materiálu, ochrana základů budov před pronikáním potkanů, zabetonování vchodů do nor, oprava poškozeného zdiva či pročištění kanalizace.

V případě zájmu mohou občané sami informovat pracovníky provádějící deratizaci v terénu o místech výskytu hlodavců, anebo mohou výskyt hlodavců osobně oznámit prostřednictvím telefonu na telefonních číslech: 605 952 716 nebo 732 754 501. Popřípadě je možné informovat Odbor životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína na telefon: 577 630 925 nebo na mobil: 778 400 310,“ informovala zlínská radnice na svém webu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x