Stopa po Zlín Film Festivalu v zoo: šest mláďat klokanů má hvězdné kmotry

foto: Zoo Zlín-Lešná
ZLÍN – Eko, Goran, Světlonoš, Patino, Tonda a Zyp. To jsou jména šesti mláďat klokana rudokrkého, které jim v rámci Zlín Film Festivalu dali jejich hvězdní kmotři. Mezi nimi byl ministr životního prostředí Petr Hladík, moderátor Martin Hrdinka a herci Simona Lewandowka, Šimon Bilina, Roman Vojtek a Jan Révai. Malí klokani tak pokračují ve dvacetileté tradici zlínské zoo, která už odchovala 255 mláďat klokanů rudokrkých.

Symbolický křest malých klokanů proběhl přímo v jejich průchozí expozici v australské části Zoo Zlín. Klokaní mláďata ale byla až příliš hravá na to, aby chvíli postála na místě. Zastoupili je tak jejich plyšoví dvojníci. Při křtu se připíjelo dětským šampaňským a malí klokani dostali svá celoživotní jména.

V rámci Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež se role kmotrů mláďat ze zlínské zoo už víc jak tři desítky let ujímají známé osobnosti a tváře. Vůbec poprvé v historii se ale kmotrem zdejšího mláděte stal ministr vlády.

„Vyhlásili jsme na sociálních sítích anketu a vyzvali veřejnost, aby pro klokaní mládě vybrala jméno. Z mnoha návrhů nakonec největší podporu získalo jméno Eko, Ekoušek. Těší mě, že jsem se mohl křtu jako ministr účastnit. I proto, že zoo s finanční podporou Ministerstva životního prostředí buduje záchranné centrum pro zabavené lvy,“ řekl ministr Petr Hladík.

Herečka Simona Lewandowska vybrala pro malého klokánka jméno Goran. „V překladu to znamená hora. Přeji mému klokánkovi, aby byl silný, vytrvalý a odvážný jako hora,“ popřála.

Roman Vojtek a Martin Hrdinka se nechali inspirovat jinými známými klokany, přesněji těmi fotbalovými. Jména mláďat tak vybrali z řad legend klubu Bohemians. „Dvě klokaní mláďata bychom chtěli pojmenovat po legendárních hráčích Bohemians Antonínovi Panenkovi a Karolovi Dobiášovi. Jméno jsme tak vybrali Tonda a Patino, což byla přezdívka Karola Dobiáše. Našim klokaním kmotřencům přejeme skvělý a dlouhý život,“ přejí herci s úsměvem.

Šimon Bilina pro jednoho z klokanů vybral jméno Světlonoš. A Jan Révai spolu se svými syny zvolil jméno Zyp. „Je to poprvé, co křtím mládě ve zlínské zoo. Děkuji za tuto příležitost a přejeme „našemu“ klokánkovi hlavně hodně zdraví,“ říká Révai.

Současnou chovnou skupinu klokanů rudokrkých získala Zoo Zlín v srpnu roku 2004 z anglické Zoo Woburn. První mláďata přišla na svět už o rok později. Kromě typicky zbarvených hnědošedých mláďat se narodili také albíni, kteří jsou pro zlínskou zoo typičtí. Letos se početná skupina 17 klokanů rozrostla o 9 mláďat, mezi nimiž jsou 4 albíni. Stejně jako předchozí klokaní mláďata ani ta letošní ve Zlíně natrvalo nezůstanou. V rámci spolupráce s ostatními zoologickými zahradami najdou nový domov v některé evropské nebo světové zoo.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x