Stovka dobových fotografií, plakáty i videozáznamy. Sametovou revoluci ve Zlíně připomene unikátní výstava

Foto: Vladimír Kubík, fotoarchiv Muzea Jihovýchodní Moravy ve Zlíně
ZLÍN – Sametovou revoluci si v tomto týdnu připomínají města a obce po celé České republice. Výjimkou samozřejmě není ani Zlín, kde mohou zájemci zavzpomínat na atmosféru převratných událostí konce roku 1989 díky unikátní výstavě fotografií v Kolektivním domě, která začíná dnes a potrvá do 30. listopadu.

Svoboda je nesmírně důležitá a nejen v posledních letech se ukazuje, že je třeba o ni pečovat. Považujeme za klíčové si připomínat také historické milníky a osobnosti, jejichž myšlenky jsou aktuální i dnes. Výstavou se snažíme připomenout především události lokální, protože právě ty jsou vždy hybatelem větších změn ve společnosti. Člověk zkrátka musí začít od sebe,“ říká ředitelka pořádajícího kulturního a kreativního centra Živý Zlín Jana Kubáčová.

V Kolektivním domě bude k vidění více než sto fotografií a plakátů z revolučního Zlína, které doplní záznam Zpravodaje Občanského fóra. Vernisáž se uskuteční 14. listopadu od 16 hodin. „Zahájí ji beseda Cesta ke svobodě s Milanem Uhde a Annou Šabatovou, signatáři Charty 77. Program doplní svým vystoupením dechové trio filharmoniků Ligneus,“ přiblížila Anežka Gavendová ze Živého Zlína.

Zlínskou revoluci připomene přímo 17. listopadu od 18 hodin také film Sametový Zlín, který uvede přímo jeho režisér Petr Babinec. „Tento padesátiminutový dokument z roku 2022 vypráví příběh zlínské revoluce skrze její účastníky a je prokládaný unikátními historickými záběry, které se podařilo dohledat,“ informovala Gavendová.

Výstavu obohatí také koncert Kryl o páté. Ve středu 29. listopadu o 17 hodin bude písně Karla Kryla hrát a zpívat herec Městského divadla Zlín Adam Kořán.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x