Stravovací oddělení zlínské nemocnice napeklo čtvrt tuny cukroví

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍN – Čtvrt tuny cukroví napeklo pro zaměstnance stravovací oddělení v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Dostali také několik druhů vitamínů, řekl serveru Zlin.cz za nemocnici Zdeněk Dvořák.

Nemocnice se stará o pacienty s koronavirem, proto vedení považuje vitamíny za důležité. „Zdraví našich zaměstnanců je pro nás stejně důležité jako zdraví našich pacientů. Vitamíny mohou přispět k tomu, aby se co nejvíce zdravotníků vyhnulo v současném nelehkém období nemocem,“ sdělil Radomír Maráček, ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Dodal, že díky vstřícnosti výrobce se podařilo nemocnici zakoupit vitamíny za výhodných podmínek.

Vitamíny asi pro 2700 zaměstnanců naplnily několik desítek přepravních papírových krabic. S jejich přebalením do jednotlivých balíčků, který dostal každý pracovník zlínské nemocnice zdarma, pomohl krajský úřad ve Zlíně. „Jeho zaměstnancům za tuto pomoc děkujeme. Díky jejich vstřícnosti se proces předání vitamínů našim zaměstnancům významně urychlil,“ vzkázal Radomír Maráček.

Zaměstnanci zlínské nemocnice dostali v souvislosti s blížícími se vánočními svátky také balíčky s cukrovím, které napekli pracovníci oddělení stravování. „Na zdravotnických odděleních i na dalších pracovištích nemocnice si tak zaměstnanci mohli pochutnat na patnácti druzích cukroví, jehož celková váha byla těžko uvěřitelných 250 kilogramů,“ řekl Dvořák.

Zdravotníci pracující na odděleních zlínské nemocnice, kde jsou hospitalizovaní pacienti s onemocněním covid-19, dostávají už několik týdnů také „energii navíc“. Důvodem je snaha vedení nemocnic, aby tito zaměstnanci měli co nejlepší podmínky pro zvládnutí současných nelehkých úkolů. Konkrétně jde o slazené i neslazené nápoje, iontové nápoje, cukrovinky, ale také dorty vyrobené v pekárně oddělení stravování. „Péče o covid pozitivní pacienty je nesmírně náročná i kvůli velmi přísným epidemiologickým opatřením, která jsou na těchto pracovištích zavedena. Potraviny, které dostávají navíc, mají přispět k jejich fyzické a psychické pohodě. A jsou také dalším z důkazů toho, jak si jejich práce a nasazení vážíme,“ konstatoval Maráček.

Oddělení, kde se léčili pacienti s onemocněním covid-19, bylo v nemocnici v době vrcholu podzimní pandemie hned jedenáct, jejich chod zajišťovaly více než dvě stovky zaměstnanců. Potravinové pozornosti dostávají jejich zaměstnanci jednotně. Drtivou většinu „energie navíc“ nemocnice nakupuje, část ale tvoří také dary, které zdravotníkům věnují nejrůznější společnosti a soukromníci.

Potraviny pro oddělení se chystají vždy na několik dnů dopředu. „Konkrétně na tři a čtyři dny, abychom pokryli celý týden. Balení zajišťujeme ve třech a zabere nám to přibližně dvě hodiny. Vozíky s potravinami poté předáváme nádvorní četě, která je rozveze na covidová oddělení,“ vysvětlila Lenka Juráková, vedoucí nemocničních bister.