Strážníci městské police se připravují na 51. ročník Barum Czech Rally Zlín

ilustrační obrázek, foto: Policie ČR
ZLÍN – 51. ročník Barum Czech Rally Zlín, 14. ročník Star Rally Historic, 10. ročník Grand Prix Bugatti a 5. ročník Green Rally – to vše bude k shlédnutí ve dnech 26. až 28. srpna ve Zlíně a jeho okolí. Není tedy divu, že Městská policie Zlín chystá zvláštní bezpečnostní opatření. Na co se mají fanoušci připravit a na co si dát pozor?

Městská policie Zlín připravuje zvláštní bezpečnostní opatření v souvislosti s Barum Czech Rally. Ta již od středy 24. srpna zasáhla do běžného výkonu služby desítek strážníků. Očekává se totiž, že do krajského města Zlínského kraje dorazí vysoký počet závodníků světových tříd a s nimi tisíce diváků.

Městská policie proto na jednotlivá dílčí opatření nasadí na 50 strážníků. Ti budou společně s policisty republikové policie dbát na bezpečnost v ulicích Zlína.

Stejně jako v předchozích letech jsme i letos zprovoznili pro veřejnost informační linky. Na telefonním čísle 778 400 300 jsme připraveni poskytovat nejen divákům Barum rally základní informace mající vztah k této motoristické soutěži a bezpečnosti“, sdělil ředitel Městské policie Zlín, Ing. Milan Kladníček, MBA, DBA.

Největší nápor očekává městská policie v průběhu páteční rychlostní zkoušky v centru města. Ta do ulic přiláká celé tisíce sportovních příznivců. Přinese ale také značné změny v organizaci dopravního provozu. Připravit se lidé musí na komplikace na silnicích, ale také na železnici.

Na sídliště Jižní Svahy se v době od 16:30 do 01:00 hodin lidé nejlépe dostanou autem po nábřeží z místní části Prštné, nebo po ulici Mezilesí od benzínové čerpací stanice na Vršavě. Po náhradních trasách budou vedeny také linky MHD Uzavírka autobusového nádraží si již tradičně vynutí přesunutí stanoviště linkových autobusů, které budou od 15:00 hodin odjíždět z ulice Hradská.

Jednotlivé hlídky městské policie i republikové policie budou rozesety prakticky po celé trase městské erzety. Zároveň ale nedojde k oslabení standardního výkonu služby i v jiných částech města.

Městská policie Zlín dále vyzývá všechny fanoušky motoristického sportu, kteří se příjdou na jednotlivé rychlostní zkoušky podívat, aby se ve vlastním zájmu seznámili s bezpečnostními doporučeními. Dále je nutné, aby fanoušci vždy bezvýhradně uposlechli pokynů pořadatelů a dbali na ochranu svého života, zdraví a majetku.

Při sledování závodu je také důležité respektovat oprávněné zájmy jiných subjektů. Diváci tak nemají vstupovat na soukromé pozemky a budovy bez svolení majitelů. Při minulých ročnících totiž strážníci zaznamenali případy, kdy někteří diváci šplhali po okolních budovách, aby měli lepší výhled. Je si ale třeba uvědomit, že například stříška nad vchodem není nejlepší a nejbezpečnější zařízení pro stojící osoby. Mohlo by tak dojít ke zranění lidí stojících poblíž. Rovněž by měli mít všichni rodiče s dětmi náležitý přehled o pohybu a činnosti svých ratolestí.

Fanoušci, kteří na jednotlivé erzety přijedou ve svých vozech, by se měli dostavit v dostatečném předstihu. Nejlépe by měli využít MHD. Míst na parkování bude nejen v centru města velmi málo a strážníci nebudou tolerovat parkování na místech, kde by byl omezen průjezd vozidel integrovaného záchranného systému a MHD. Problematické úseky byli v minulosti ulice ve čtvrti Letná a vozidla nebude možné odstavovat ani v uzavřeném odbočovacím pruhu na třídě Tomáše Bati nad tržištěm.

Městská policie Zlín bude také ve spolupráci s živnostenským odborem Magistrátu města Zlín provádět namátkové kontroly prodejců, kteří budou v době konání akce nabízet různé zboží. Kontrolovat se budou hlavně všechna potřebná povolení k záboru veřejného prostranství a prodeji alkoholických nápojů.

Na objednávku pořadatelů Barum Czech Rally zajistila Dopravní společnost Zlín – Otrokovice v neděli 28. srpna zvláštní autobusovou kyvadlovou dopravu k erzetě Maják. Ta pojede ze zastávek Školní, náměstí Míru, náměstí Práce na zastávku U Majáku a zpět, a také do Želechovic nad Dřevnicí k erzetě Pindula.

„Z našich zkušeností víme, že divácky atraktivní RZ v těsné blízkosti Zlína byly v minulosti hojně navštěvovány a předpokládáme, že tak tomu bude i letos. Proto žádáme všechny příchozí diváky, aby se dostavili včas a bezvýhradně uposlechli pokynů pořadatelů. Zejména se jedná o část RZ Maják pod malenovickým hradem, kde po bezpečnostní schůzce s pořadateli víme, že v tomto úseku bude omezený počet vyhrazených diváckých míst,“ dodal závěrem ředitel Kladníček.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x