Strážníci městské policie pomáhali občanům v ohrožení života

Foto: MP Zlín
ZLÍN – Letní prázdniny v žádném případě neznamenají čas odpočinku pro strážníky zlínské městské policie. Ti mají naopak neustále práce více než dost – v uplynulých dnech například pomáhali občanům v nouzi, kteří se ocitli v přímém ohrožení zdraví a života.

Obavu o svého staršího souseda, kterého již nikdo z domu neviděl nejméně tři dny, měla ve čtvrtek 17. srpna v podvečer jeho sousedka. Poté, co se jej pokusila neúspěšně kontaktovat, žena vytočila tísňovou linku městské policie. Operačnímu důstojníkovi upřesnila, že si soused neodebral oběd, nebere telefon a nereaguje na zvonění ani klepání.

Stálé operační centrum MP Zlín prověřilo, zda není muž hospitalizován, a následně kontaktovalo příbuzné seniora, kteří uvedli kontakt na jeho přítelkyni. Tu následně vyzvedla jiná hlídka MP Zlín a dopravila ji i s potřebným klíčem k jeho bydlišti,“ sdělil tisková mluvčí Městské policie Zlín Pavel Janík.

Mezitím se strážníci na místě připravili na eventualitu, pokud by bylo nutno realizovat násilný vstup do bytu pomocí lezecké techniky. To ale nakonec nebylo nutné, protože se podařilo dveře odemknout a hlídka MP Zlín nalezla indisponovaného muže v jednom z pokojů, kde ležel na zemi, dýchal, ale nereagoval na vnější podněty.

Vzápětí na místo dorazila také zdravotnická záchranná služba, která jej převezla do krajské nemocnice,“ pokračoval Janík.

Starost o svého manžela, který odjel na vozíku pro imobilní osoby, měla v úterý 22. srpna dopoledne jeho žena. Také ona se proto obrátila na tísňovou linku 156 s žádostí o pomoc.

Do pátrání po jejím muži se zapojily dvě hlídky, přičemž netrvalo dlouho a jedna z nich jej v pořádku nalezla v blízkosti nemocnice. Po dohodě mu pak strážníci pomohli s návratem do místa jeho bydliště,“ přiblížila Pavel Janík.

Téhož dne o necelé dvě hodiny později spěchala hlídka MP Zlín z okrsku Kostelec
– Štípa do bytovky v místní části Kostelec. Odtud volala žena, která měla obavu o zdraví a život své sousedky. Ta rovněž uvedla, že na místě se již nachází její dcera, které se nepodařilo odemknout vstupní dveře, protože je další klíč zasunut zevnitř.

Protože byly po příjezdu strážníků zjištěny další znepokojující okolnosti, zapůjčila si hlídka ve vedlejším domě žebřík a vstoupila otevřeným oknem dovnitř. V bytě pak strážníci nalezli šestapadesátiletou ženu se závažnými zdravotními problémy, které jí znemožňovaly pohyb a komunikaci,“ informoval mluvčí MP Zlín a dodal, že indisponovanou ženu převezla zdravotnická záchranná služba do zlínské nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x