Streetartové dílo odkazuje na významné baťovské osobnosti

Foto: MěÚ Zlín
ZLÍN - Ve Zlíně vzniká první streetartová realizace odkazující na významné baťovské osobnosti. Serveru Zlin.cz to řekla za zlínskou radnici Irena Orságová.

Zlín bude mít své nové inspirativní místo, které představuje hlavní osobnosti fenoménu Baťa. V rámci prvního ročníku Streetartového sympozia, které uspořádala Nadace Tomáše Bati, a podpořilo město Zlín, vznikl jedinečný projekt, který představuje Tomáše Baťu, Marii i Tomáše Baťu juniora a jejich zlínskou vilu. Vyobrazeni jsou také Jan Antonín Baťa, Dominik Čipera, Hugo Vavrečka, kolonie baťovských domků, továrna a Památník Tomáše Bati s letadlem Junkers. Nechybí ani ikonická baťovská hesla a boty.

„Město Zlín a Nadace Tomáše Bati dlouhodobě spolupracují na projektech, které přibližují odkaz Tomáše Bati moderním způsobem tak, aby byl součástí každodenního života ve Zlíně. Umělecké streetartové dílo vznikající v podchodě spojující Jižní Svahy, Baťovou vilu a Čepkov je jedním z těchto příkladů spolupráce. Jsme rádi, že jsme mohli podpořit toto neobvyklé umělecké dílo, které už teď má spoustu pozitivních reakcí. Rovněž mě těší, že své odpovídající místo po zásluze dostává i Jan Antonín Baťa. Obdobný projekt připravujeme s Fakultou multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ještě na dvou dalších místech ve Zlíně,“ uvedl náměstek primátora pro oblast majetku a rozvojových ploch města Zlína Pavel Brada.

„Posláním Nadace Tomáše Bati je mimo jiné také podporovat umění a jeho tvůrce, vytvářet inspirativní místa a šířit povědomí o odkazu Tomáše Bati. Každoročně pořádáme Sochařské sympozium. Letošní ročník však musel být kvůli všem karanténním opatření zrušen. Nechtěl jsem se vzdát podpory umění ve Zlíně úplně, a tak jsme hledali s kolegy alternativní řešení. S myšlenkou streetartu přišel kolega Viktor Riško, který zmíněným podchodem procházel téměř denně, a vadilo mu, že cesta k vile Tomáše Bati vede skrze tak nedůstojné místo, které by mohlo vypadat úplně jinak a baťovsky inspirovat,“ uvedl Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati.

Do výběrového řízení sympozia se přihlásilo celkem osm umělců, každý zpracoval vlastní návrh. Autorem vítězného návrhu je Dalibor Vybíral, vysokoškolsky vystudovaný výtvarník a grafický designer s mnohaletou praxí, z grafického studia Graffone team.

„Téma Baťa mě velmi inspirovalo. Najít motiv, který by byl všeříkající je u tak širokého tématu obtížné. Baťa svojí prací a filozofií zasahoval téměř do všech výrobních oborů a napříč společenskými tématy. Zaměřil jsem tedy na to, kdo byly osobnosti, které pomáhaly tento fenomén tvořit. Chtěl jsem, aby tváře jeho ženy, syna a spolupracovníků vystoupily z anonymity a pomalu vstupovaly do podvědomí kolemjdoucích,“ konstatoval autor vítězného návrhu.

K realizaci díla byly využity pestré barvy. Dominantní postavení zaujímá oranžová barva, která je typická pro baťovský Zlín a jeho architekturu, v níž převažuje využití pálených cihel. Světle modrá dodává dílu optimistický nádech a prosvětluje tmavý prostor podchodu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x