Střetů aut s chodci neubývá, stačilo by přitom málo a nemusely by se vůbec stát

foto: Policie ČR
ZLÍNSKO – Policisté konstatují, že v posledních dnech roste počet nehod, kdy řidiči kvůli své bezohlednosti srazí chodce. Minulý víkend řešil dopravní inspektorát tři případy, během týdne se potom tento počet zdvojnásobil. Stačily by přitom maličkosti, aby se nehodám předešlo.

Policisté upozorňují na smutný fakt – střetů aut s chodci neubývá, právě naopak. Během minulého víkendu řešili tři případy, stejný počet potom přibyl v průběhu týdne. Tato skutečnost je podle tiskové mluvčí policie Moniky Kozumplíkové doslova alarmující. Všechny nehody se přitom staly ve tmě, způsobila je bezohlednost řidičů a v jednom případě si chodec pravděpodobně odnesl zranění s trvalými následky.

V pondělí ráno srazila třiačtyřicetiletá řidička mladou chodkyni, která ve Zlíně na ulici K Pasekám přecházela silnici. Všechno bylo v pořádku, žena šla po přechodu pro chodce, auto jedoucí ve vedlejším pruhu zastavilo. Řidička ale ne a následoval střet. Zraněnou chodkyni tak museli přivolaní záchranáři převézt do nemocnice.

Hned další den ráno se v Malenovicích odehrála podobná situace. V tomto případě devětadvacetiletá řidička srazila o pět let staršího chodce, který opět přecházel silnici po přechodu. „Chodec šel na zelený světelný signál a byl již v polovině vozovky. Řidička při odbočování vlevo jela také na zelený světelný signál, nicméně její povinnost byla dát chodci přednost,“ popisuje Kozumplíková. I tentokrát skončil muž v nemocnici.

K nejzávažnější z těchto dopravních nehod došlo ve středu ráno v Malenovicích. Třiatřicetiletý muž při ní utrpěl velmi těžké zranění. Tato nehoda se přitom nemusela vůbec stát, kdyby si řidič očistil přední sklo.

„Na vině této nehody bylo neočištěné namrzlé přední sklo vozidla, přes které sedmačtyřicetiletý řidič neviděl a na rovném úseku vozovky narazil do vozidla zaparkovaného u pravého okraje vozovky. Tím došlo k řetězové reakci, při níž se vozidlo posunulo vpřed, narazilo do před ním stojícího vozidla, a to se opakovalo ještě dvakrát. Mezi těmito vozidly stál muž, který čistil sklo svého vozu a do nějž jedno z vozidel narazilo a přimáčklo ho,“ říká Kozumplíková.

Všechny dechové zkoušky, které policisté provedli u účastníků nehod, byly negativní. Stačilo tedy jen o trochu bedlivěji sledovat cestu.

Kozumplíková v návaznosti na zmíněné nehody nabádá jak chodce, tak řidiče, aby k sobě byli ohleduplní a obětovali trochu času a námahy, aby viděli a byli viděni. „I když zákon chodcům neukládá povinnost nosit reflexní prvky v obci, je potřeba si uvědomit, že díky jejich používání je řidiči vidí několikanásobně dřív. Co se týká řidičů, jejich povinností je před jízdou očistit všechna skla od sněhu, ledu a námrazy, aby měli dobrý výhled z vozidla.“

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x