Střípky z voleb: velká účast voličů, jak se volilo na Zlínsku

Volby nejen ve Zlíně ovládl Petr Pavel. Foto: archiv, web Zlínského kraje
ZLÍN - Je dobojováno, řeklo by se sportovní terminologií. Anebo také, král je mrtev, ať žije král. Naštěstí to platí přeneseně, prezident Zeman předá 8. března svůj mandát Petru Pavlovi. V novodobé české historii čtvrtému prezidentovi, v novodobé československé druhému vojákovi. Tím prvním byl v letech 1968 -1973 Ludvík Svoboda, to jen pro připomenutí.

Ve Zlínském kraji vyhrál ve druhém kole voleb Petr Pavel, získal 56 a půl procenta hlasů.

Některá čísla jsou nepochybně zajímavá. Velmi napínavý byl souboj třeba ve druhém největším městě okresu Zlín v Otrokovicích. Budoucí prezident tu vyhrál rozdílem 302 hlasů.

Na Veselé bylo při sčítání hlasů určitě „veselo“. Petr Pavel tu porazil Andreje Babiše na hlasovací lístky mezi Veselany o čtyři hlásky.

Na řadě míst byla až nečekaně vysoká účast voličů. Což platí třeba o Provodově, kde účast přesáhla 80 procent oprávněných. V Tichově pak přišlo k urnám 83 procent potenciálních voličů.

Pozoruhodný je výsledek voleb v Haluzicích, nedaleko místa, kde došlo v roce 2014 k ničivým výbuchům skladů s vojenskou municí. Právě tam později zavítal při budování stanového městečka pro vojáky Petr Pavel.

V malé vesnici se pro něj ovšem vyslovil jen každý pátý volič, jako nikde jinde tu body sbíral jeho soupeř Andrej Babiš.

S napětím se čekal výsledek voleb v další malé vesnici. V boji o Hrad byla v minulosti před pěti lety mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem a pak před čtrnácti dny v prvním kole mezi oběma postupujícími čistá remíza. Rarita se ale do třetice nezopakovala, nový prezident získal důvěru i v Podhradí a vyhrál poměrem hlasů 60:40 procentům.

Razítko na vítězství Petra Pavla dali obyvatelé krajského města Zlína, kde generál v.v. vyhrál o více než 10 000 hlasů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x